x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dormi liniștit! Astra va da faliment pe banii tăi

Dormi liniștit! Astra va da faliment pe banii tăi

de Adrian Stoica    |    18 Iun 2015   •   10:52
Dormi liniștit! Astra va da faliment pe banii tăi
Sursa foto: Rex_Wholster/Getty Images/iStockphoto

Posibila intrare în faliment a companiei Astra Asigurări, până nu demult cel mai mare asigurător, va afecta milioane de români, dar şi piaţa asigurărilor din România. Autorităţile iau în calcul din ce în ce mai serios această variantă şi se pregătesc să scape de orice răspundere, dar mai ales de cea financiară în faţa asiguraţilor. Milioanele de asiguraţi, fie persoane fizice, fie persoane juridice, se vor trezi peste noapte că, indiferent de valoarea bunurilor asigurate, nivelul despăgubirilor nu va depăşi 100.000 de euro.

Piaţa asigurărilor este extrem de tensionată de ani de zile din cauza incoerenţei şi inconsecvenţiei legislative, dar această tensiune pare să fie în creştere. Două bombe cu ceas sunt gata să explodeze, iar acest lucru va lovi cel mai tare în asiguraţi. Prima se numeşte Astra Asigurări, companie aflată în administrare specială, iar cea de a doua este Carpatica Asigurări, aflată în procedură de redresare financiară.

Efect de taifun pe piață
Dacă în cazul falimentului celei de a doua impactul este mai mic, falimentul Astra Asigurări va avea efectul unui taifun. Să nu uităm că această companie a fost liderul pieței de asigurări până nu demult (acum este al treilea), fiind unul dintre cei mai mari asigurători dacă vorbim de asigurări obligatorii de locuinţe sau RCA. Este compania privilegiată care a asigurat flotele celor mai mari firme de stat din România. Pentru a reintra complet în normele privind solvabilitatea şi lichiditatea, suma de care Astra ar avea nevoie va fi mult mai mare. Situaţia falimentară în care a ajuns astăzi compania este greu de explicat, după ce ani de zile a raportat creşteri ale volumelor de prime subscrise şi profit.

La intrarea în procedură de administrare specială, Astra Asigurări avea:
✔ 4,6 milioane de clienţi
✔ 800.000 de poliţe RCA
✔ 740.000 de poliţe CASCO
✔ 2,15 asigurări de locuinţe (un sfert din totalul locu¬inţelor asigurate)

Despăgubiri limitate
Probabil intuind perspectiva unor falimente răsunătoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îşi ia măsuri de precauţie, prin promovarea unui proiect de lege privind funcţionarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor. O iniţiativă strâmbă, care pare mai degrabă o dedicaţie pentru Astra Asigurări şi o fugă de răspundere pentru ASF. O prevedere foarte controversată a noului proiect este faptul că se impune un plafon de garantare. Vorbim practic de maximum 100.000 de euro pe care asiguraţii îi pot recupera, indiferent de valoarea despăgubirilor pe care ar trebui să le primească. Mai departe, banii se vor recu¬pera pe calea justiţiei, adică o procedură greoaie care îi va descuraja pe mulţi și va pune la grea încercare nervii și buzunarele asiguraților, în special ale clienților corporate. Efectele pot fi dezastruoase în cazul unui cutremur. Păgubiți vor fi și asigurații care au achitat polițe pe perioade mai lungi. Prin grija ASF, vom fi obligaţi cu toţii să cotizăm la falimentul companiei de asigurări a multimiliardarului Dan Adamescu. O perspectivă care începe să semene izbitor de mult cu falimentul FNI al lui Vântu, unde miliarde s-au topit în buzunarele lui SOV şi ale acoliţilor, iar paguba am plătit-o cu toţii.

Dan Adamescu
Un simplu gestionar de consignaţie, plecat în Germania înainte de 1989 şi reîntors în România, după Revoluţie, ca un mare om de afaceri. În urmă cu doi ani era considerat al doilea cel mai bogat român, cu o avere de un miliard de euro. Imperiul său cuprinde Astra Asigurări, Unirea Shopping Center și hotelul Intercontinental. Are firme în domeniul energiei, construcțiilor, clădiri de birouri şi este implicat în media. Cu siguranţă, cea mai mare calitate a sa a fost prietenia cu fostul preşedinte. Adamescu a fost susţinut de Traian Băsescu, care a făcut numeroase declaraţii publice menite să-l ajute pe afacerist. A primit o condamnare de 4,4 ani pentru că a mituit doi judecători, iar din august 2014 se află în arest la domiciliu. Declinul Astra a început acum un an când Adamescu a fost acuzat că a transferat sume importante către propriul ziar. Lucurile nu au fost lămurite până acum.

Lege copy-paste
Noua prevedere referitoare la impunerea unui plafon de garantare este asemănătoare cu cea care garantează depozitele bancare. De fapt este la fel, fiind mai degrabă un copy-paste. Dacă în sistemul bancar depozitele sunt garantate în limita unui plafon de 100.000 de euro, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, Mişu Negriţoiu a decis să copieze integral această prevedere în propria lege.

Amendă” pentru asigurători
Pentru exerciţiul financiar 2015, companiile care practică asigurări generale cotizează la Fondul de Garantare cu 1% din valoarea primelor brute încasate, iar cele cu activităţi de asigurare de viaţă plătesc 0,4%. Noul proiect prevede că, în cazul în care Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu are bani suficienţi pentru plata despăgubirilor, va putea majora această contribuţie până la 10% din valoarea primelor brute încasate de un asigurător. Această majorare se va vedea în prețul asigurărilor.

Milioane de asiguraţi, în pericol
Fondul ar urma să iasă de sub tutela ASF, urmând să funcţioneze ca o instituţie de drept public. De fapt, ASF vrea să arunce pisica moartă, în cazul în care Astra Asigurări ar intra în faliment, în curtea Fondului de Garantare, scăpând, astfel, de orice răspundere.

În acest moment, în conturile Fondului se află ceva mai puţin de 200 de milioane de euro, iar surse din piața asigurărilor susţin că această sumă ar fi total insuficientă în cazul în care Astra Asigurări ar intra în faliment, având în vedere că această companie are de plătit despăgubiri de zeci de milioane de euro doar în cazul unui singur asigurat, cum ar fi, de exemplu, cazul CNADNR, unde despăgubirile sunt de aproape 20 de milioane de euro. Astra a cerut deja reeşalonarea acestei despăgubiri.
 

×
Subiecte în articol: astra