x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dosarul Rompetrol, facut la comanda

Dosarul Rompetrol, facut la comanda

30 Mai 2005   •   00:00

In timp ce presedintele Basescu spune ca procurorii nu sunt lasati sa-si faca treaba in dosarul Rompetrol, iar procurorul general al Romaniei isi apara subordonatii, Sorin Marin, fostul partener de afaceri al lui Patriciu, e sigur ca dosarul a fost instrumentat la comanda.

  • de FLORINA ZAINESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • IPOTEZA. Sorin Marin crede ca a suparat pe cineva la nivel inalt
    Sorin Marin, fost actionar la Rompetrol, a organizat ieri o conferinta de presa pentru ca "s-au spus si s-au scris foarte multe" despre el in ultimul timp. "Am fost surprins ca Dinu Patriciu a fost retinut, insa nu pot sa fac aceasta afirmatie ca el nu trebuia retinut. Nu pot exprima o opinie, intrucat sunt implicat in mod direct in aceasta cercetare", a spus Marin. "Eu m-am gandit la un moment dat foarte serios ca exista posibilitatea pe o anumita conjunctura sa fiu retinut si eu. Pot aparea niste motive aparente care sa conduca la o asemenea masura. Dar pana la urma lucrurile vor intra in limanul lor pentru ca va porni in cele din urma cercetarea pe fond si atunci lucrurile vor fi foarte clare", a spus el.

    DOSAR. Marin a anuntat ca avocatii sai au cerut Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie extinderea cercetarilor pentru toate faptele cuprinse in dosar, pentru a se vedea modul in care si-a desfasurat activitatea in perioada in care a activat la Rompetrol (1997-2002). Acuzatiile care i se aduc in prezent vizeaza, in principal, calitatea de administrator pe care a avut-o la Rompetrol cand detinea 42% din actiunile grupului. Marin a participat in 1997, impreuna cu Dinu Patriciu, la achizitionarea pachetului majoritar al SC Rompetrol SA. In 1999, cei doi parteneri au cooptat in actionariat fondul Romanian&Moldova Direct Found, care a ajuns la o participatie de 16%, avand drept de decizie si de veto. Sorin Marin controla 42% din actiuni prin intermediul fundatiei Tudori, iar Dinu Patriciu avea un pachet similar prin fundatia familiei sale, Danama. Sorin Marin spune ca s-a hotarat mai apoi sa iasa din afaceri si si-a vandut actiunile in schimbul sumei de 20 de milioane de dolari. In ceea ce priveste recuperarea unor creante, Marin a spus ca el nu a participat activ la luarea acestor decizii. El sustine ca recuperarea creantelor fusese avizata de departamentul juridic si ca Rompetrol a trimis un document Ministerului Finantelor prin care reclama creanta respectiva, dar care a ramas fara raspuns.

    ACUZATII. Sorin Marin sustine si el ideea ca dosarul Rompetrol a fost instrumentat la comanda. "Cred ca am suparat pe cineva foarte important, ca altfel nu-mi explic toate atacurile facute la adresa mea in ultimul timp. S-a spus ca Fundatia Anonimul este, de fapt, a lui Sorin Ovidiu Vantu, ca Prometheus este, de fapt, clubul lui Dinu Patriciu. Nimic nu este adevarat. Am banuieli cine a indus toate aceste zvonuri presei, dar nu pot spune inca nume", a spus Marin.

    BOTOS ISI APARA SUBALTERNII
    Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a luat ieri apararea subalternilor sai care instrumenteaza dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu si a sustinut ca nu isi va da demisia la cererea unor organizatii nonguvernamentale care nu reprezinta intreaga societate civila. El s-a aratat foarte deranjat de reactia negativa starnita de retinerea lui Patriciu si considera ca cei doi procurori anchetatori si-au facut treaba cu respectarea tuturor prevederilor legale. "Am verificat personal conditiile in care s-a desfasurat audierea din data de 26 mai si temeinicia masurii preventive luate impotriva inculpatului Patriciu Costache Dan. Ele sunt perfect legale", a sustinut Botos. Procurorul general considera ca problemele acestui caz nu vin din interiorul Parchetului General, ci din partea unor persoane care incearca fie politizarea dosarului, fie distrugerea lui. El a sustinut ca reactiile nascute de cazul Patriciu nu fac decat sa puna o presiune extraordinara pe umerii procurorilor. "Chiar judecatorii Tribunalului au apreciat ca informatiile si datele cuprinse in dosar reprezinta indicii temeinice sau plauzibile ca inculpatul a savarsit fapte ilicite. Profilul sau socio-profesional nu justifica in nici un fel temerea ca lasat in libertate ar pericilita ordinea de drept a statului", a spus Botos. (Miruna Pasa)

    BASESCU: "PRESA A INTIMIDAT JUSTITIA"
    Reactia partidelor politice, a presei si a comunitatii de afaceri in cazul Patriciu a "zadarnicit" si "intimidat" actiunea Justitiei. Aceasta este concluzia pe care a transmis-o ieri voalat presedintele Traian Basescu. Seful statului a aratat ca Guvernul nu va putea atinge singur obiectivul aderarii la UE, fara sprijinul populatiei, atunci cand va creste pretul la energie, atunci cand va veni catre zero subventia la minerit sau cand va trebui restructurata siderurgia. "Sau cand organismele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie si impotriva lor se vor ridica partide, mijloace media, comunitatea de afaceri zadarnicind si intimidand actiunile legale ale institutiilor statului, cu certitudine integrarea in UE va ramane doar un deziderat, nu o realitate", se arata in declaratia presedintelui. Traian Basescu a fost acuzat vineri, dupa ce Parchetul a decis retinerea omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, ca ar fi comandat de la Cotroceni actiunea impotriva acestuia. Dintre partidele politice, cea mai vehementa sustinere pentru presedintele Rompetrol au avut-o, cum era de asteptat, reprezentantii PNL. Comunitatea de afaceri si Ambasada SUA au reactionat rapid la vestea retinerii lui Patriciu. (Oana Stancu)

    DEMISIA
    Actionarii Rompetrol solicita demiterea de urgenta a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, pentru necunoasterea legii procesuale pe baza careia procurorii si-au intemeiat propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu, informeaza un comunicat al grupului. Reprezentantii Rompetrol cer si demisia sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Gheorghe Muscalu. "Procurorul general si procurorii au invocat varianta care nu mai este in vigoare a textului de lege pe care isi intemeiaza acest demers, inducand in eroare opinia publica, dar si judecatorii abilitati in derularea procedurilor. Actionarii Rompetrol considera ca simpla redare frauduloasa a unui text de lege pretins a fi in vigoare are repercusiuni incalculabile pentru grupul Rompetrol si, personal, pentru Dinu Patriciu", se mai arata in comunicat.

    BURSA
    Ieri, s-a reluat tranzactionarea actiunilor companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia) la Bursa de Valori Bucuresti, pretul acestora scazand inca din deschidere cu circa 5% fata de pretul de referinta de joi, de 834 de lei. La inchidere, pretul actiunilor a ajuns cu 13% mai mic, consacrand perceptia negativa a investitorilor fata de desfasurarea anchetelor privind conducerea companiei. Tranzactionarea fusese suspendata vineri, ca urmare a retinerii presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, in noaptea de joi spre vineri. Patriciu a fost eliberat a doua zi. "Raul a fost facut deja si putea sa fie si mai mare daca liderul Rompetrol nu era eliberat", a declarat brokerul Razvan Pasol. "Anchetele ii ingrijoreaza pe investitori si se creeaza instabilitate pe piata. Este un semnal negativ dat de bursa, Rompetrol fiind una dintre cele mai mari companii cotate.Semnalele negative n-au fost putine, incepand cu balbaielile autoritatilor privind impozitarea", a spus Pasol. (Adrian N. Ionescu)

    PROTEST
    Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) semnaleaza "ceea ce pare a fi o incalcare a normelor de procedura si de nerespectare a reglementarilor legale", manifestate in timpul investigatiilor si punerii sub acuzare a fostei si actualei conduceri a Grupului Rompetrol. "Este esential ca, in cadrul reformei sistemului judiciar din Romania, cercetarile penale sa se desfasoare intr-o maniera obiectiva si rapida, care sa respecte pe deplin drepturile si garantiile procesuale ale persoanei", se precizeaza intr-un comunicat al AmCham. Organizatia se refera atat la anchetarea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, cat si la cea a doi cetateni americani. "Continuarea eficienta a reformei sistemului judiciar din Romania trebuie sa asigure tratamentul obiectiv si impartial al investitorilor straini si locali in cadrul unui sistem legal, independent de imixtiunile politicului", adauga comunicatul AmCham.
    ×