x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dragu: Există recomandarea experţilor FMI de a amâna introducerea de noi măsuri de relaxare fiscală; trebuie să vedem cum va fi 2016

Dragu: Există recomandarea experţilor FMI de a amâna introducerea de noi măsuri de relaxare fiscală; trebuie să vedem cum va fi 2016

01 Apr 2016   •   21:03
Dragu: Există recomandarea experţilor FMI de a amâna introducerea de noi măsuri de relaxare fiscală; trebuie să vedem cum va fi 2016

Decizia autorităţilor de a ţine cont sau nu de recomandarea experţilor Fondului Monetar Internaţional privind amânarea introducerii de la 1 ianuarie 2017 a noilor măsuri de relaxare fiscală prevăzute în Codul Fiscal, printre care se află şi reducerea ''taxei pe stâlp", depinde de modul în care va arăta anul 2016 din punct de vedere al execuţiei bugetare şi al încasărilor, a declarat, vineri seară, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la Realitatea TV.

Întrebată ce se va întâmpla cu taxa pe construcţii speciale, Anca Dragu a spus că reducerea acesteia este prevăzută în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2017, însă a admis că există o recomandare a experţilor FMI de a amâna noi măsuri de relaxare fiscală pentru ca România să revină la procesul de consolidare fiscală.

"În Codul Fiscal este prevăzută reducerea acestei taxe (pe stâlp - n. r.) începând cu 1 ianuarie 2017. Există recomandarea experţilor FMI de a amâna introducerea unor noi măsuri de relaxare fiscală tocmai pentru a putea face faţă altor cheltuieli şi pentru a continua, de fapt de a reveni, la procesul de consolidare fiscală. Trebuie să vedem cum arată 2016 din punct de vedere al execuţiei bugetare şi, de asemenea, al încasărilor", a spus ministrul.

Anca Dragu a precizat că, în baza faptului că România este stat membru al FMI, are consultări anuale cu experţii acestei instituţii cu privire la situaţia economică proprie.

"România este ţară membră a FMI şi, în baza acestui fapt, avem consultări anuale în baza art. 4 din statutul instituţiei, deci avem consultări anuale cu privire la situaţia economică a ţării. În februarie s-a aflat la Bucureşti o misiune a FMI care exact acest scop a avut, de a conduce consultări în cadrul articolului IV", a subliniat Dragu.

Potrivit sursei citate, încasările bugetare în primul trimestru al anului în curs sunt cu 6% mai mari decât programul aferent acestei perioade, iar încasările din TVA au crescut cu aproape 10%, potrivit datelor preliminare.

"Astăzi avem datele preliminare pentru primele trei luni ale anului. Avem încasări cu 6% mai mult decât programul pentru trimestrul I. Deci, la acest moment, încasările arată destul de bine", a spus Anca Dragu.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, şeful de la Finanţe a afirmat că acestea sunt mai mari în primul trimestru din 2016 cu aproape 10% comparativ cu programarea, însă, raportat la perioada similară din 2015, se înregistrează o reducere în termeni nominali de 10-15%, pe fondul scăderii cotei de TVA.

"La zi, faţă de cifrele programate pentru primul trimestru din 2016, avem o creştere de aproape 10%. Deci, faţă de program. Faţă de trimestrul I 2015, avem într-adevăr o reducere în termeni nominali de 10-15%, dar aceasta este urmarea firească a reducerii cotei de TVA", a precizat Anca Dragu.

Cu toate acestea, ministrul Finanţelor a spus că în viitor se aşteaptă la efecte pozitive ale reducerii cotei de TVA, subliniind că la întocmirea bugetului pe 2016 s-a avut în vedere o "abordare prudentă".

"Ne aşteptăm la efecte pozitive a reducerii TVA, efecte pozitive din reforma ANAF. De asemenea, avem această colectare mai bună chiar în condiţiile unei inflaţii negative - asta nu ajută procesul de colectare - şi în condiţiile unor creşteri a sumelor rambursate din TVA. Atunci când am întocmit bugetul pe 2016 nu am luat în calcul efecte extraordinare tocmai pentru... E normal să ai o abordare prudentă şi, practic, să nu vinzi pielea ursului din pădure atunci când întocmeşti bugetul şi angajezi cheltuieli pentru un an întreg", a menţionat ea.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă României reducerea deficitului bugetar, pe cash, la 2,5% din PIB în acest an, la 2% în 2017 şi la 1,5% în 2018 şi atrage atenţia că, pentru atingerea acestor obiective, în special pentru anul viitor, ar trebui amânate măsurile de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare în 2017.

"Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB", a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, în conferinţa de prezentare a concluziilor misiunii FMI la Bucureşti, desfăşurată în perioada 2 - 14 martie.

Pentru anul acesta, recomandarea FMI de deficit bugetar, pe cash, este de 2,5% din PIB, iar pentru 2018 de 1,5% din PIB.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: anca dragu FMI relaxare fiscala experti