x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Drumul falimentului. Top 5 județe milionare în datorii

Drumul falimentului. Top 5 județe milionare în datorii

de Daniela Ivan    |    24 Apr 2018   •   10:28
Drumul falimentului. Top 5 județe milionare în datorii

Datoriile autorităților locale au ajuns la 195 milioane de lei (43 milioane de euro) , la finalul lunii februarie, în creştere cu 7 milioane de lei, circa 1,5 milioane de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut. Primăria din Timişoara şi cea a sectorului şase din Capitală şi-au sporit datoriile cu aproape 10 milioane de lei, în 12 luni. Există însă şi primării care şi-au redus arieratele, în acest interval de timp, precum cele din judeţele Giurgiu, Suceava sau Hunedoara. Vestea buna este că în acest moment nu este nici un oraş în insolvenţă, sunt însă doar câteva primării de comune.

Cel mai dator judeţ rămâne Vâlcea, unde arieratele mai vechi de 90 de zile, ale autorităţilor locale, sunt de 30 milioane de lei, în scădere de la 31,5 milioane de lei. Un număr de 24 de primării din judeţ au facturi neachitate către diverşi furnizori, însă cea din Prundeni însumează aproape o treime din restanţe, respectiv 9,91 milioane de lei. Primăria este îngropată în datorii, iar edilul Horia Horăscu este acuzat de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual şi uz de fals. Anchetatorii spun că Horăscu ar fi comis o serie de infracţiuni în perioada 2009 – 2017, cauzând un prejudiciu de circa 2,5 milioane lei. A doua treime din datorii provin de la primăriile din trei localităţi vâlcene, respectiv  Milcoiu (3,96 mld lei), Brezoi (3,54 mld lei) şi Călimăneşti (3,17 mld lei).

Al doilea judeţ în topul ruşinii este Suceava, cu datorii de 17,92 milioane de lei, în scădere de la 22,09 milioane de lei în februarie 2017. Mare parte din sumă, respectiv 10,33 milioane de lei reprezintă restanţele primăriei Suceava către furnizorii de utilităţi, la datat de 28 februarie 2018.  

Al treilea cel mai dator judeţ este Constanţa, acolo unde primăriile au facturi neplătite de 16,95 de milioane de lei, în creştere cu aproape un milion comparativ cu anul trecut. Mangalia conduce topul, cu datorii neplătite de 6,61 milioane de lei. Această primărie a intrat într-un tăvălug al datoriilor, se împrumută an de an pentru a plăti facturile restante către diverși furnizori și prestatori de servicii.

Pe locul patru în topul datornicilor este Caraş Severin, cu facturi neachitate de 14,82 milioane de lei, în creştere cu 2,53 milioane de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cea mai mare parte a facturilor neachittae provin de la Consiuliul judeţean Caraş Severin (8,26 milioane de lei ) şi de la primăria Caransebeş (4,59 milioane de lei).

Vaslui şi Timiş se bat pentru poziţia a cincea. Plasarea în Top 5 datornici a Vasluiului este cauzată de existenţa a 21 de primării care, deşi nu au facturi neachitate de valori mari, ating împreună datorii de 11,07 milioane de lei. În schimb, în cazul judeţului Timiş, cea mai mare parte a datoriilor sunt făcute de oraşul Timişoara.

Este de remarcat că Giurgiu şi-a redus la jumătate arieratele către furnizori între februarie 2017 şi februarie 2018. Primăria Giurgiu şi-a achitat în mare parte datoriile care au scăzut de la 4,36 milioane de lei la 0,84 milioane de lei.

În schimb, primăria sectorului şase a strîns facturi neachitate de 8,41milioane de lei, cu 3,39 milioane de lei mai mult decât în februarie 2017.

“Oraşele o duc tot mai greu pentru că nu sunt corelate responsabiltăţile date de lege cu sumele primite de la bugetul de stat. Poliţia locală, spitalele, educaţia necesită sume importante pe care unele localităţi nu le au” Ionel Chiriţă, preşedinte executiv Asociaţia Oraşelor din România

„O să vedem tot mai multe comune cu probleme având în vedere că primăriile au avut voie să cheltuie în primul trimestru din acest an execedentul bugetar în care se regăsea avansul luat pentru fondurile europene. Să vedem ca va fi în trimestrul 2 câns se va analiza şi se va veni cu bani în plus de la buget”

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România

Primării insolvente

Conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, unităţile adminis­trative care au datorii mai vechi de 120 de zile, reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră în insolvenţă. Astfel, rând pe rând localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) au fost administrate de creditori. Cum primăriile nu au bani să îşi plătească datoriile din bugetul local, tot Guvernul scoate banii ca să le achite arieratele.

×
Subiecte în articol: primarii facturi neachitate