x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dublul standard: amendă de 4% din cifra de afaceri şi dosar penal

Dublul standard: amendă de 4% din cifra de afaceri şi dosar penal

15 Mai 2019   •   11:35
Dublul standard: amendă de 4% din cifra de afaceri şi dosar penal
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

Proiectul de lege privind dublul standard, iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu, prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În plus, vânzarea de produse şi servicii de calitate mai proaste decât în alte state membre UE poate atrage şi răspunderea penală.

„Prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege producerea şi comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul depus ieri la Parlament. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz.

Proiectul urmează să fie dezbătut mai întâi în Senat în procedură de urgenţă, astfel încât la sfârşitul lunii iunie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni. Produsele respective se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare, mai prevede proiectul. 

Cine se ocupă

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard, mai prevede textul. „Din 2017 există studii ale Ministerului Agriculturii, nu doar în România, şi în Cehia, Polonia şi Ungaria au fost indentificate foarte multe produse nu doar agroalimentare, ci şi detergent şi cosmetice care au oarecum compoziţii diferite şi un ambalaj identic. În Vestul Europei e un anumit tip activ la detergenţi, de exemplu, în Estul Europei acelaşi ambalaj cu substanţă activă mai puţină. Chiar şi presa a făcut astfel de teste prin laboratoare autorizate sau mai puţin autorizate. Cert este că până acum nu exista posibilitatea penalizării unei astfel de situaţii, chiar dacă vorbeam de un comerţ înşelător”, a afirmat, la Parlament, deputatul PSD Valeriu Steriu. 

 

×