x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dunarea turistica

Dunarea turistica

04 Mar 2004   •   00:00

Delta Dunarii va deveni un adevarat paradis turistic, iar numarul celor care-si vor petrece concediul in rezervatie se va dubla.

Anul trecut, peste 50.000 de turisti si-au petrecut vacanta in Delta Dunarii. Dintre acestia, 20.000 au fost straini, iar restul romani. "Numarul turistilor se va dubla in 2004, tot mai multi straini fiind asteptati sa viziteze anul acesta Biosfera Delta Dunarii", ne-a declarat guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu. Anul acesta urmeaza sa se deschida trei noi baze turistice in Delta Dunarii. Toate sunt amplasate pe locatii mai vechi pentru a nu influenta negativ mediul si biodiversitatea Deltei. Astfel, una dintre statiuni va fi la Lunca, a doua la Somova, iar ultima la Sfantul Gheorghe (locatia aleasa pentru desfasurarea festivalului international de film Dakino). "Anul acesta va fi cu siguranta un an mult mai bun decat precedentul, mai ales din punct de vedere turistic, dar si pentru ca s-au rezolvat problemele existente la ora actuala fata de amplasarea ilegala a unor constructii, precum si a navelor abandonate din Delta", ne-a declarat Virgil Munteanu.

Curatenie generala

Una dintre prioritatile Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (RBDD) este indepartarea constructiilor amplasate ilegal pe domeniul public de interes national, precum si a navelor si ambarcatiunilor abandonate. Numarul constructiilor amplasate ilegal pe teritoriul Deltei Dunarii s-a ridicat in 2000 la 195. Pana in prezent au fost demolate 106. De asemenea, RBDD a numarat 214 nave si ambarcatiuni abandonate. Dintre acestea au fost scoase din rezervatie 146 de nave, fiind reabilitate si zonele unde acestea au stationat (Dunarea Veche) de-a lungul timpului. "Toate constructiile ilegale precum si problema navelor abandonate se va rezolva pana la sfarsitul acestui an si vom incepe refacerea ecologica a acestor zone. Totodata am sesizat si PNA pentru problema cu plaja de la Sulina, care a fost preluata abuziv de Consiliul Local pentru a se construi diverse case de vacanta. Speram ca PNA sa incheie ancheta in acest an", a precizat guvernatorul Deltei.

RBDD a reconstruit ecologic anul trecut cea mai mare suprafata din Europa - 10.000 de hectare aflate in Delta Dunarii, costurile totale fiind de aproximativ 400.000 de dolari.

Biodiversitate

In Delta exista 98% din toata fauna acvatica europeana. Numarul total de specii identificate se ridica la un numar de 5.137. Dintre acestea flora din Delta Dunarii cuprinde nu mai putin de 1.689 de specii, la randul ei fauna din Delta poate rivaliza cu cea mai mare gradina zoo din lume cu cele 3.460 de specii existente. Mai mult, in Delta Dunarii traiesc 85 de specii de pesti, 10 de amfibieni, 11 de reptile, 331 de specii de pasari si 42 de mamifere, iar de asemenea exista peste 300 de specii de pasari protejate prin Conventia de la Berna.

Americani in Delta

Croazierele pe Dunare care au avut ca punct final Portul Constanta au atras anul trecut circa 4.000 de turisti americani, pretul minim pentru excursiile a caror durata variaza intre o saptamana si doua saptamani fiind de aproximativ 2.500-3.000 de dolari. In afara de croaziere, turistii americani au fost interesati si de Delta Dunarii. Pretul pentru un astfel de sejur depaseste 2.000 de dolari de persoana.
( CATALIN BUDESCU )

×
Subiecte în articol: economic dunării delta delta dunării