x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E.ON a cumparat Electrica Moldova

E.ON a cumparat Electrica Moldova

04 Apr 2005   •   00:00

Grupul german E.ON Energie AG va plati 100 de milioane de euro pentru a deveni actionarul majoritar al Electrica Moldova.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • PRIVATIZARE. Codrut Seres, ministrul Economiei, a vandut Electrica Moldova pentru 100 milioane de euro
    Datele tranzactiei parafate ieri la sediul Ministerului Economiei si Comertului de catre Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica, si Walter Hohlehelder, membru in CA al E.ON, arata ca societatea germana va plati 31,4 milioane de euro pentru pachetul de 10.174.004 actiuni, reprezentand 24,62% din capitalul social al Filialei Electrica Moldova. Alte 68,6 milioane de euro vor fi platite pentru 22.255.634 actiuni nou-emise, astfel incat societatea germana isi va majora participatia la 51%, potrivit contractului semnat ieri.

    Electrica Moldova furnizeaza electricitate in judetele Suceava, Iasi, Botosani, Bacau, Vaslui si Neamt. Zona de actiune a filialei se suprapune cu o parte din cea in care opereaza Distrigaz Nord, care va fi preluata de Ruhrgas, o alta compania care face parte din colosul energetic german E.ON.

    COMPARATIE. Primul contract de privatizare al unor filiale Electrica a fost incheiat in luna iulie 2004 cu grupul italian ENEL, care a platit 112 milioane de euro pentru pachetele similare ale Electrica Banat si Dobrogea, in plus acoperind datorii de 98 milioane de euro ale filialelor vandute. Filiala Moldova a realizat, anul trecut, 12% din cifra de afaceri a Electrica SA, in timp ce filialele cumparate de italieni fac impreuna 19% din vanzarile companiei-mama.

    MANAGEMENT. Intre data incheierii contractelor de privatizare si data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, la cele doua societati sa fie instituita procedura administrarii mixte interimare. La sumele reprezentand pretul actiunilor vandute nu vor fi calculate dobanzi, intre data incheierii contractelor de privatizare si data platii.

    BANI
    Pretul actiunilor achizitionate intra in conturile Electrica SA, care ii va utiliza pentru investitii in productia de energie electrica, precum si pentru imbunatatirea serviciilor acordate clientilor, potrivit directorului general, Nicolae Coroiu. Bugetul alocat investitiilor de catre compania Electrica va fi de 350 milioane de dolari in acest an, cu peste 80% mai mult decit suma prevazuta pentru anul precedent. Compania Electrica-mama a inregistrat anul trecut un profit brut estimat la 1.378 miliarde de lei, dintr-o cifra de afaceri de 88.991 miliarde de lei (circa 2,2 miliarde de euro), cu 21% mai mare fata de nivelul din 2003. E.ON Energy a vandut anul trecut 244 milioane mwh, in timp ce electrica Moldova a vandut 4,1 milioane Mwh.
    ×
    Subiecte în articol: economic moldova milioane electrica