x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E-uri criminale promovate pe banii victimelor

E-uri criminale promovate pe banii victimelor

17 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Trei institutii ale statului, care ar trebui sa se ingrijeasca de sanatatea populatiei, duc o campanie de promovare a aditivilor alimentari. Reporterii Jurnalului National au descoperit ca 37 din E-urile prezentate drept sigure de Ministerul Sanatatii, Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt suspecte de a fi toxice si cancerigene. Marile magazine bucurestene au fost impanzite de pliante care promoveaza, pe banii bugetului, aditivii alimentari. Cunoscuti si sub numele popular de E-uri, o buna parte dintre acestia sunt suspecti de a fi periculosi, toxici si chiar cancerigeni.
VALI BLANARU, CATALIN BUDESCU

Pliantele care poarta semnatura Ministerului Sanatatii, Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului au fost editate intr-un numar de 400.000 de exemplare si se doreau a fi un fel de "ABC al sigurantei produselor alimentare". Desi se porneste de la principiul "consumatorul are dreptul de a fi informat complet, corect si precis", pliantul este de fapt o propaganda pentru folosirea aditivilor alimentari.

Surprinzator, lista aditivilor prezentati de cele trei institutii, care ar trebui sa se preocupe de sanatatea consumatorilor, contine o gramada de E-uri "compromise" despre care se stie ca fac parte din cele care provoaca, in timp, cancer, boli intestinale, de piele, digestive, tumori ale glandei tiroide sau ataca sistemul nervos.

PROMOVARE. Pe langa o lipsa de informare corecta care sa specifice macar faptul ca anumiti aditivi sunt cel putin considerati, de catre specialistii in domeniu, suspecti sau ca unii ar putea provoca anumite boli, pliantul explica cat de necesari ne sunt aditivii pentru alimentele folosite zi de zi. Mai mult, in brosura, se specifica faptul ca "aditivii alimentari sunt riguros testati inainte de a fi aprobati spre folosire in alimente destinate consumului…".

EXPLICATII. Datele din "ABC-ul Sigurantei Produselor Alimentare" sunt contrazise de specialistii in domeniu. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne-a declarat ca "in Romania nu exista inca aparatura performanta pentru detectarea tuturor E-urilor". "Nu este normal sa se faca reclama aditivilor alimentari, ci sa se spuna adevarul stiintific. Populatia nu trebuie speriata, ci educata, sa cunoasca exact lista E-urilor cu probleme, lista celor suspecte si lista celor bune. Daca vrea cu buna-stiinta sa se otraveasca, sa o faca macar in cunostinta de cauza", ne-a declarat Mecinicopschi. El spune ca majoritatea aditivilor alimentari de sinteza nu sunt bine evaluati in ceea ce priveste aportul zilnic admis. "Aceeasi aditivi se pot regasi in decursul unei zile in mai multe alimente. Sa spunem ca cineva consuma salam cu nitriti de 7 mg/100 g, apoi un alt produs care are aceeasi concentratie de nitriti. Pana seara se poate depasi doza admisa. Este o diferenta mare intre cantitatea admisa intr-un produs si cantitatea zilnica admisa de organism", a adaugat profesorul Mecinicopschi.

MANCARE IEFTINA. De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. In loc sa promoveze o politica dura, dar sanatoasa chiar si fata de aditivii considerati a fi cel putin suspecti, autoritatile nu au nici un fel de probleme, legislatia romaneasca fiind mai mult decat permisiva. Circa 70% din bolile romanilor sunt provocate de alimente, mai precis de continutul acestora.

Din pacate, legislatia nationala in domeniu nu interzice nici unul dintre aditivii alimentari prezentati mai sus, indiferent ca fac parte dintre cei considerati a fi cancerigeni, toxici, periculosi sau suspecti, dimpotriva, ii promoveaza intens ca fiind siguri si benefici.

INFORMARE

"Populatia nu trebuie speriata, ci educata, sa cunoasca exact lista E-urilor cu probleme, lista celor suspecte si lista celor bune. Daca vrea cu buna-stiinta sa se otraveasca, sa o faca macar in cunostinta de cauza"

LIPSURI

"In Romania nu exista inca aparatura performanta pentru detectarea tuturor E-urilor" - Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare

Pericolul din brosura recomandata de autoritati

Conform parerilor oncologilor, va prezentam lista aditivilor alimentari considerati a fi "criminali", dar care se regasesc in pliantele oficiale promovate si admise de autoritati.

Suspecte - E150, E171, E172, E173, E141 - coloranti, E477 - emulsificator. Periculoase - E102 sau tratrazina (colorant galben) extrem de nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) - cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 ( colorant) provoaca alergii , E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) - toxic interzis in SUA produce tumori pe glanda tiroida si se gaseste in mezeluri.

TOXICI. De asemenea, aditivii cei mai periculosi, dar care, culmea, apar si ei in aceste pliante, ca fiind benefici sunt cei din categoria: Toxici - E220, E221, E222, E224 (sulfiti - conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E450 (emulsificator) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E230 (bifenil - conservant), interzis in Australia, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice, E231 (ortofenilfenol - conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservant) extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA - conservant) posibil si cancerigen se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat.

E321 (acidul benzoic - antioxidant), posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311, E312 (antioxidant) ataca sistemul nervos. E330 (acidul citric sau sarea de lamaie) - cel mai periculos adaos cancerigen recunoscut care produce boli ale aparatului bucal.

CANCERIGENI. O ultima categorie de E-uri este cea care in timp poate produce cancer la diferite organe interne: E131, E123, E142 (coloranti), E211 (acidul benzoic si derivatii sai - conservant) interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare E213, E214, E215, E217 (conservanti) in unele bauturi racoritoare. E230 (conservant), E631 (glutamatul de sodiu) - potentiator de arome. Marea majoritate a lor sunt interzisi in SUA.

RISCURI

Alimentele cu cele mai multe toxine sunt: margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar, precum si o serie de tumori maligne si benigne. In Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta, iar oncologii atrag permanent atentia asupra riscurilor la care ne expunem consumand produse care au in componenta aditivi sintetici alimentari.
×