x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia cade mai rău decât în anii demolării industriei lui Ceaușescu

Economia cade mai rău decât în anii demolării industriei lui Ceaușescu

de Adrian Stoica    |    18 Iun 2020   •   09:05
Economia cade mai rău decât în anii demolării industriei lui Ceaușescu
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Profesorii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca prognozează că declinul intervenit pe fondul pandemiei de coronavirus va fi extrem de sever, cum nu am mai cunoscut de peste 25 de ani. Vestea bună este că, după scăderea puternică a Produsului Intern Brut (PIB) în al doilea trimestru al anului, revenirea economică poate fi mai rapidă comparativ cu perioada similară a crizei din 2008-2009.

 

 

Conform unei monitorizări realizate în cadrul proiectului de cercetare cu tema „Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor”, impactul pandemiei asupra economiei româneşti a fost resimţit puternic începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creştere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4,3% în trimestrul IV al anului trecut la 2,4% în primul trimestru din 2020. În cadrul proiectului au fost monitorizate principalele efecte asupra economiei româneşti după primele 100 de zile de la apariţia în ţara noastră a primului caz de infectare cu noul virus.

 

Din vremea „mormanului de fiare vechi”

Pentru trimestrul al doilea al anului 2020, analizele FSEGA indică o scădere a PIB cu 14,6% faţă de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii. Practic, România nu a mai cunoscut un recul economic de o asemenea amploare din anul 1991, când PIB a înregistrat o scădere anuală de 12,9%, după cum relevă datele Institutului Național de Statistică (INS). Erau vremurile când industria autohtonă era catalogată de către premierul Petre Roman ca fiind „un morman de fiare vechi”.

 

Apar şi semnele revenirii

Pe de altă parte, „este important de menţionat că vârful crizei pare să fie depăşit deja, ca urmare a relaxării treptate a restricţiilor anunţate de către autorităţi începând din luna mai. În consecinţă, după recordurile negative din luna aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat uşoare creşteri în luna mai, iar indicii de mobilitate, de asemenea, au arătat semne pozitive în ultima perioadă”, se arată în studiul citat. Analizând în oglindă datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, profesorii de la FSEGA au ajuns la concluzia că tensiunile financiare şi reacţiile pieţelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, dar revenirea în situaţia actuală pare a fi mai rapidă şi mai constantă.

 

 

După scăderi de până la 20% în doar câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susţinută.

 

 

 

×