x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia creşte în ritmul prognozat de UE

Economia creşte în ritmul prognozat de UE

de Valentin Gros    |    06 Dec 2019   •   10:40
Economia creşte în ritmul prognozat de UE
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Economia României a urcat, în primele nouă luni din 2019, cu un ritm similar celui prevăzut în cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene pentru întregul an în curs. Consumul final efectiv total are un aport total în PIB de 81,3%, în timp ce exportul net de bunuri şi servicii (diferenţa dintre exporturi şi importuri) trage rezultatul în jos cu un minus de 1,6%.

 

Produsul intern brut (PIB) a crescut în intervalul ianurie - septembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,1% pe seria ajustată sezonier, până la 768,4 miliarde de lei preţuri curente, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB a înregistrat în trimestrul 3 din acest an o majorare cu 3,2% pe seria ajustată sezonier. În comparaţie cu trimestrul anterior (aprilie – iunie 2019), creşterea a fost de 0,6%.

Contribuţii pozitive

Categoriile de activităţi „comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante” au avut, în primele nouă luni ale acestui an, o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB şi de 18,4% la formarea PIB. Volumul de activitate în aceste domenii s-a majorat cu 5%.

Construcţiile au contribuit cu 0,6% la creşterea şi cu 4,2% la formarea PIB, şi au înregistrat o majorare semnificativă a volumului de activitate, de 16,6%.

Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport au contribuit cu 0,5% la creşterea şi cu 7,4% la formarea PIB, înregistrând un avans de 7,6% a volumului de activitate.

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea raportând o creştere a volumului de 109,5%.

Impact negativ

Industria a avut un impact negativ în evoluţia economică, respectiv o scădere de 0,2%, în condiţiile unei ponderi de 22,6% la formarea PIB, precum şi o reducere a volumului de activitate de 1,0%. Agricultura, silvicultura şi pescuitul au adus o scădere de 0,1%, la o pondere de 5% în formarea PIB şi au raportat un declin al volumului de activitate de 4,1%.

Creşterea economică raportată de INS pentru primele nouă luni ale anului, de 4,1%, se situează la acelaşi nivel cu cel estimat de Comisia Europeană pentru întreaga durată a lui 2019, în cea mai recentă prognoză, dată publicităţii în luna noiembrie.

Gospodăriile cheltuiesc tot mai mult

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,3%, contribuind cu 3,3% la creşterea economică, precum şi formării brute de capital fix, cu o contribuţie de 3,8%, şi al cărei volum s-a majorat cu 18,1%. Un impact negativ la creşterea PIB l-au avut: exportul net (-1,7%), consecinţă a creşterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,3%). De asemenea, şi variaţia stocurilor a fost una negativă (-2,4%).

 

×