x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia îşi revine timid

Economia îşi revine timid

de Daniela Ivan    |    20 Dec 2010   •   20:37

România va înregistra anul acesta o scădere economică de circa 2%, iar anul viitor va avea o creştere de 1,2%, con­form estimărilor prezentate ieri de economistul-şef al Băncii Comer­ciale Române (BCR), Lucian Anghel. „România ar putea să înregistreze o creştere timidă în 2011, de doar 1,2%, după doi ani de declin în care economia s-a contractat în termeni reali cu circa 9%”, a spus Anghel. El a pre­ci­zat că îşi bazează această estimare pe investiţiile realizate de com­pa­niile private, în timp ce consumul gospo­dăriilor populaţiei va consemna cel mai probabil doar un avans mar­ginal. Atragerea de noi investiţii străine directe, în condiţiile în care mediul intern va fi unul stabil, creş­terea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi îndeplinirea reformelor structurale cuprinse în actualul, dar şi probabil viitorul acord cu FMI şi UE sunt alte elemente cheie pentru reluarea creşterii economice în 2011.

Lucian Anghel a precizat că la sfârşitul acestui an ţara noastră va în­registra o creştere la 7,7%-8% a in­fl­a­ţiei. Veştile sunt un pic mai bune pentru 2011, când „un efect de bază fa­vorabil va determina reducerea vi­zi­bilă a inflaţiei din trimestrul al trei­lea, dar cu toate acestea sunt şanse de­s­tul de mari ca ea să rămână în afa­ra ţintei la finalul anului următor”. Doar un efect cumulat favorabil venit din partea preţurilor volatile ar putea de­termina intrarea inflaţiei în banda 3% plus sau minus 1 punct procentual.

Sectorul construcţiilor nu îşi va re­veni anul viitor potrivit raportului ma­croeconomic, iar industria ar pu­tea creşte cu 3%-4%. „Ieşirea din re­cesiune va fi anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare pe care guvernul va trebui să le implementeze pentru ca România să poată atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB”, este concluzia prezentată de Lucian Anghel.

×
Subiecte în articol: economia