x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia, pe pilot automat. Criza politică afectează românii care au credite în euro sau dolari

Economia, pe pilot automat. Criza politică afectează românii care au credite în euro sau dolari

de Daniela Ivan    |    20 Iun 2017   •   09:40
Economia, pe pilot automat. Criza politică afectează românii care au credite în euro sau dolari

Criza politică din România a slăbit leul care a pierdut teren atât în raport cu euro cât şi cu dolarul. Afectaţi sunt românii care au rate în moneda europeană, dar şi cei care stau cu chirie, având în vedere că aproape toţi proprietarii îşi stabilesc chiriile în euro.

Cine vrea să cumpere în aceste zile o sută de euro dă cu doi-trei lei mai mult decât ar fi dat miercuri, 14 iunie, înainte de blocajul de pe scena politică. Moneda europeană a fost cotată miercuri, 14 iunie, la 4,5667 lei, şi a atins, pe 15 iunie, prima zi de criză, maximul ultimilor patru ani şi zece luni: 4,5872 lei. Leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 1 august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5754 lei/euro. Ieri, moneda româneacă şi-a mai revenit şi cursul leu-euro a ajuns la 4,58 lei, însă valoarea rămâne peste cea de dinanintea crizei, iar dacă starea de incertitudine se prelungeşte leul va pierde şi mai mult teren. Dolarul a fost cotat ieri la 4,09 lei, aproape de cursul de vineri,16 iunie, anunţat de BNR. Moneda americană a atins, joi, 15 inuie, valoarea de 4,1082 lei, în condiţiile în care, miercuri, 14 iunie, a fost cotat la 4,0752 lei.

"Scenariul nostru de bază este în concordanţă cu o depreciere a leului faţă de euro spre 4,62 în decembrie 2017. Leul a fost  singura valută din Europa Centrală şi de Est care nu a fost recent supusă presiunilor de apreciere ", analiză Erste Group

Statul se împrumută mai scump

Şi statul român este afectat pentru că se îmbrumută la dobânzi mai mari, spun economiştii din bănci. “ Piaţa titlurilor de stat din România a resimţit climatul macro-financiar extern şi ştirile economice şi politice interne săptămâna trecută. Astfel, scăderea ratelor de dobândă -determinată de nivelul redus al inflaţiei, ajustarea industriei şi declinul construcţiilor- din prima parte a săptămânii a fost contrabalansată ulterior, pe fondul intensificării percepţiei de risc politic”, spun analiştii de la Banca Transilvania.

“Considerăm că piaţa titlurilor de stat va reacţiona în perioada imediat următoare la climatul macro-financiar extern şi la ştirile politice interne , miercuri Parlamentul va vota moţiunea de cenzură”

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania

În această săptămână statul are programate două licitaţii cu titluri, cu scadenţe în aprilie 2024 (575 milioane de lei) şi februarie 2019 (920 milioane  de lei).

Piaţa de acţiuni nu a fost afectată, indicele BET a crescut cu 0.7% pe un rulaj de 9.5 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economie criza politica