x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia reală nu confirmă statisticile oficiale

Economia reală nu confirmă statisticile oficiale

de Adrian Stoica    |    24 Sep 2019   •   09:20
Economia reală nu confirmă statisticile oficiale
Sursa foto: Otmar Winterleitner/Getty Images/iStockphoto

Pe fondul accentuării blocajului financiar, lipsei de finanțare și în absența unor planuri de business predictibile, mare parte dintre IMM-urile din România se cufundă tot mai adânc în dificultăți financiare, avertizează analiștii de la Sierra Quadrant, într-o analiză succintă privind situația business-ului românesc. Deşi economia românească pare, la prima vedere, că se află pe un trend pozitiv potrivit statisticilor oficiale, în economia reală, business-ul se confruntă, însă, cu tot mai multe provocări.


Blocajul financiar se află în prim-plan. Tot mai multe firme ajung în incapacitate de plată, în condițiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri. Potrivit analiștilor de la Sierra Quadrant, ,,moda’’ creditului furnizor a accentuat și mai mult această problemă, astfel că s-a ajuns ca 1 din 3 companii să se confrunte cu dificultăți financiare.


Întârzierile la plată au crescut

Datele BNR arată că, în acest an, întârzierile la plată au crescut semnificativ față de anul trecut. Astfel, cele între 1 și 2 luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă față de august 2018 (116 mil.lei). Și întârzierile la plată între 15 și 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 mil. lei (august 2018), la 115 milioane de lei în luna iulie 2019. Pe ansamblu, în luna iulie, BNR înregistra 19,5 miliarde de lei sume restante la nivelul economiei din care 9 miliarde de lei sume cu întârzieri mai mari de 5 ani, în creștere cu peste 500 mil. lei de perioada similară din anul trecut. Jumătate din această sumă aparține debitorilor aflaţi în insolvenţă, faliment şi reorganizare (5.153 firme).

 

Statisticile ONRC arată că peste 3.700 de companii au intrat în insolvenţă în primele șapte luni din 2019. Cele mai mari 20 de companii care au intrat în insolvenţă în această perioadă au avut afaceri cumulate de 1,6 mld. lei şi datorii totale de circa 1,2 mld. lei în 2018.

×