x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Economist Group: Economia României va crește în următorii ani cu o medie anuală de 4%

The Economist Group: Economia României va crește în următorii ani cu o medie anuală de 4%

22 Iul 2013   •   17:07
The Economist Group: Economia României va crește în următorii ani cu o medie anuală de 4%

Rata de creştere economică a României în primul trimestru a fost a treia cea mai mare din UE, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-o analiză realizată de The Economist Inteligence Unit.

Accentul bugetului de stat pentru anul 2013 s-a pus pe creşterea încasărilor, iar ţintele bugetare consolidate au fost bazate pe o creştere a PIB prognozată la 1,6% pentru 2013, însă potrivit estimărilor analiştilor de la The Economist, creşterea PIB va fi mai mare.

Astfel, The Economist Intelligence Unit prognozează o creştere de 2,4% în 2013 şi este de aşteptat ca rata de creştere economică să sporească şi mai mult în perioada 2014 – 2017, până la o medie anuală de puţin sub 4%.

Prognoza specialiştilor britanici se bazează pe indicatorii macro din economia românească. Producţia industrială brută a crescut cu 4% în aprilie faţă de luna precedentă şi cu 19% în ultimul an. Sectorul extern a fost principalul motor de creştere, care a ridicat cererea pentru produse industriale. Valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele 5 luni, respectiv cu 15,5% în luna aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii The Economist prognozează, de asemenea, că inflaţia va scădea gradual de anul viitor, ajungând până la 2,7% la finele anului 2017. 

×