x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia Terrei strănută. Frisoane în România

Economia Terrei strănută. Frisoane în România

de Valentin Gros    |    25 Feb 2020   •   10:55
Economia Terrei strănută. Frisoane în România

Coronavirus pune în pericol nu numai vieţi omeneşti, ci şi evoluţiile economice pe plan mondial. România pare ferită de şocuri, cel puţin pentru moment, după cum ne spun specialiştii, care semnalează însă că în astfel de situaţii, sentimentul de panică îi poate descuraja pe investitori, iar schimburile comerciale cu statele afectate au de suferit. Ţările din Asia şi de pe continentul australian înregistrează un puternic recul, reflectat în pieţele valutare, iar indicii bursei americane se duc în jos. FMI a calculat pierderile la nivel global, iar UE şi-a întocmit deja un deviz de costuri. Marele câştigător se arată a fi aurul, a cărui valoare continuă să urce către noi recorduri.

 

Imposibil de spus în ce măsură va fi afectată economia României de răspândirea virusului Corona, a declarat, pentru Jurnalul, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).”Deocamdată, România este ocolită. Dacă virusul vine, depinde cu ce intensitate vine”, a menţionat Vasilescu. Acesta a arătat că potrivit previziunilor făcute de instituţiile locale şi internaţionale, creşterea economică a ţării noastre parcurge oricum un trend ascendent, astfel că pentru anul acesta şi cel viitor ne putem aştepta la avansuri de până în 4%, niveluri în jur de 7% fiind de domeniul trecutului. Dar, „pot fi coincidenţe”, a adăugat Adrian Vasilescu, referindu-se la faptul că virusul poate accentua această tendinţă. Oficialul băncii centrale a remarcat că Italia, ţară unde au izbucnit mai multe focare, „încă nu îşi face probleme cu privire la evoluţia economiei”, dar a punctat că atunci când apar informaţii despre fenomene negative, precum epidemiile, „se creează panică”, astfel că „investitorii devin reticenţi”.

 

Vulnerabilitate de altă magnitudine

Pe de altă parte, analiştii de la compania de brokeraj XTB arată că „o încetinire a economiei în Italia, fie și temporară, poate însemna o temperare a activității economice în anumite sectoare de la noi”, în timp ce „riscul unei răspândiri a virusului favorizată de călătoriile dinspre Italia spre România poate induce o vulnerabilitate de altă magnitudine”. România livrează în special mașini și echipamente electrice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, automobile și piese
auto, și importă din Italia cazane, turbine, motoare, mașini și echipamente electrice, piei brute și tăbăcite, materiale plastice.

Comisia Europeană a anunţat primele măsuri pentru combaterea virusului. Epidemia va costa Executivul de la Bruxelles 232 milioane de euro, după cum a declarat şeful instituţiei, Ursula von der Leyen. Banii vor fi alocaţi pentru sprijinirea eforturilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi repartierea cetăţenilor europeni din China, ţara de unde a izbucnit virusul.

 

Unda de şoc vine din Asia

Economiile asiatice au încasat lovitura din plin. Ele ar putea pierde anul acesta foarte mulţi bani, din cauza scăderii turismului în urma izbucnirii epidemiei de coronavirus, arată un raport ING, citat de Reuters.

„Dacă presupunem că turismul către și dinspre China practic se oprește în 2020, iar turismul regional suplimentar scade, atunci costul pentru regiune din veniturile pierdute din turism este de aproximativ 105-115 miliarde dolari”, a afirmat Robert Carnell, economistul șef al ING pentru Asia-Pacific.

 

Şi monedele sunt infestate

Monedele din China, Australia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan au înregistrat scăderi la începutul săptămânii, iar dolarul australian a atins luni cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.

„Semnele nu sunt deosebit de bune astăzi. Există presupunerea că vom vedea o reluare rapidă a lanţurilor de aprovizionare şi cred că piaţa a trecut printr-o perioadă în care a pus sub semnul întrebării această ipoteză”, a declarat Ray Attrill, analist la National Australia Bank în Sydney.

În aceste condiţii, bancnota verde pare să câştige teren în faţa celorlalte valute

„Activele în dolari oferă o relativă atractivitate. Economiştii noştri prognozează că nu va exista un impact asupra creşterii economiei SUA de pe urma Covid-19, având în vedere numărul relativ mic de incidente interne şi o dependenţă scăzută de economia chineză”, susţin analiştii băncii Barclays, citaţi de Reuters.

 

Declin pe Wall Street

În raport cu un coş de monede, dolarul american s-a apropiat de vârful ultimelor trei ani atins săptămâna trecută. Moneda americană s-a apreciat luni până la 1,0827 dolari pentru un euro şi 1,2946 dolari pentru o liră sterlină. De asemenea, se tranzacţiona la 0,6613 dolari SUA pentru un dolar australian şi 0,6324 dolari pentru un dolar neo-zeelandez.

Totuşi, Statele Unite nu se simt prea bine. Activitatea companiilor americane a marcat un declin pentru prima oară în ultimii patru ani, notează MarketWatch. Iar bursa de pe Wall Street, la rândul său, acuză şocul. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 778 de puncte, până la 28.203, în timp ce Nasdaq-100 a coborât cu peste 3%.

„Cea mai mare ameninare la adresa economiei mondiale, în faţa căreia celelalte pălesc, este coronavirus. Nu putem să estimăm în cifre mărimea acestei influenţe, dar nici să o neglijăm”

Aurelian Dochia, analist economic

 

Pierderi în China şi pe toată planeta

Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI). Instituţia a revizuit în scădere estimarea de creştere economică a Chinei pentru 2020 la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, din ianuarie. „Impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor şi de scurtă durată”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. „Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă şi se extinde pe plan global, iar consecinţele asupra creşterii economice sunt mult mai extinse”, a adăugat aceasta.

 

Metalul galben urcă la cer

Plasamentul care pare avantajat de tot acest context internaţional este aurul, considerat activ sigur în vremuri de criză. Preţul metalului galben a urcat luni cu peste 2%, până la niveluri ce nu au mai fost atinse din februarie 2013, scrie BBC. Nivelul pentru livrare a ajuns la 1.678,58 de dolari uncia. Aceeaşi tendinţă se observă şi în România. Aurul a înregistrat luni o majorare până la recordul de 240,4606 lei pentru un gram, la cotaţia BNR. În acelaşi timp, principalele valute au scăzut uşor faţă de moneda naţională, după creşterile de săptămâna trecută.

 

×