x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/BUSINESS - Stirile zilei

ECONOMIC/BUSINESS - Stirile zilei

14 Mar 2005   •   00:00

15 martie 2005

Piata - Mai multe medicamente

Distribuitorul de medicamente Polisano Sibiu a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 80% comparativ cu nivelul raportat in 2003, pana la 3.000 de miliarde de lei (74 de milioane de euro). In prezent, societatea are un portofoliu de peste 3.100 de clienti, reprezentand 65% din farmacii, 95% din spitalele orasenesti, precum si spitale clinice, judetene si municipale. Anul trecut, valoarea pietei farmaceutice s-a situat la 960,6 milioane de euro, in crestere cu 28,1% comparativ cu 2003.

Negocieri - Se deschide cerul

Comisia Europeana intentioneaza crearea unei piete aeriene libere cu Rusia si China si doreste obtinerea unui mandat din partea UE pentru inceperea negocierilor. Institutia europeana mai sustine si ca acordurile bilaterale anterioare dintre statele membre ale Uniunii Europene cu Rusia si China au devenit inutile. Potrivit Comisiei, noile acorduri vor avea drept scop atat deschiderea economica si cooperarea, cat si armonizarea reglementarilor din sectorul aerian.

Textile - Americanii s-au razgandit

Oficiali ai Statelor Unite si ai Uniunii Europene au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor cere Chinei sa-si reduca exporturile de textile ieftine care pun in pericol locurile de munca din alte regiuni ale lumii. Importurile americane de textile din China au crescut cu aproape 30% in ianuarie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Motivul acestui salt a fost anularea, la 1 ianuarie, a sistemului cotelor de import, care i-a protejat pana la acea data pe producatorii americani si europeni de confectii.

Evolutie - Cresc exporturile de alimente

Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost in luna ianuarie a acestui an de 79,1 milioane de euro, cu 24% mai putin fata de prima luna a anului 2004, pe fondul majorarii exporturilor si reducerii importurilor. Romania a inregistrat anul trecut un deficit de 1,06 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 0,6% comparativ cu anul 2003. Exporturile au insumat 587,4 milioane de euro anul trecut. In luna ianuarie, livrarile de produse agroalimentare la extern s-au ridicat la 34,2 milioane de euro, fiind mai mari cu 40,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2004.

Mediu - Impaduriri pe 20.525 de hectare

Regia Nationala a Padurilor (RNP) va impaduri in acest an 20.525 de hectare. "Costurile estimate pentru executarea lucrarilor de regenerare a padurilor in 2005 se ridica la 970 miliarde lei, sumele provenind in totalitate din surse proprii", a precizat directorul general al RNP Romsilva, Simion Maftei. RNP va furniza puieti proprietarilor de padure care doresc sa faca aceste lucrari.

Locuinte - Imprumuturi nelimitate

Banca Transilvania a lansat ieri un nou produs bancar, care va permite persoanelor fizice sa contracteze credite in lei, cu o dobanda anuala de 12,5% si termen de rambursare de 20 ani, pentru achizitionarea si construirea de locuinte sau case de vacanta. Valoarea minima a imprumutului este de 1.500 euro, in timp ce plafonul maxim nu este limitat decat de posibilitatile de rambursare ale solicitantului.

Prioritate - Investitiile straine "de la zero" Noul presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina (foto), si-a preluat luni functia, in prezenta vicepremierului George Copos. "Trecerea ARIS in subordinea Departamentului pentru coordonarea mediului de afaceri si al intreprinderilor mici si mijlocii condus de vicepremierul Copos arata ca, pentru actualul Guvern, investitiile straine directe, in special cele de tip greenfield, reprezinta unul dintre principalii piloni ai unei cresteri economice sanatoase", a declarat ea.

Prudenta - Analiza preventiva la Concurenta

Consiliul Concurentei analizeaza contractele de inchiriere in regim de leasing a unor minilaboratoare foto, pe care Atlas Corporation SRL intentioneaza sa le incheie cu diverse societati prestatoare de servicii fotografice. Analiza se realizeaza la cererea companiei pentru a beneficia de "certificarea de neinterventie". Procedura permite agentilor economici sa cunoasca daca acestea sunt practici anticoncurentiale.

Fuziune - Dacia preia inca 4 societati

Automobile Dacia va fuziona prin absorbtie cu patru societati comerciale de pe platforma uzinei - Masini Unelte Dacia, Motoare Dacia, Servicii Comune Dacia si Utilaje Dacia - la care detine pachete de actiuni reprezentand peste 99% din capitalul social. In urma acestui proces, societatile absorbite se vor dizolva fara sa fie lichidate, iar patrimoniul acestora va fi transmis societatii absorbante.
×
Subiecte în articol: economic