x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

24 Ian 2005   •   00:00

25 IANUARIE 2005

Investitii - Spaniolii de Arad

Doua firme spaniole si-au anuntat intentia de a investi in Zona Libera Arad-Curtici (ZLAC) 20 de milioane de euro pentru constructia a doua fabrici, una specializata in productia de cauciuc cu insertie metalica si alta de membrane pentru mezeluri. Cele doua companii au solicitat opt hectare de teren pe platforma de la Curtici, unde urmeaza sa fie amplasate halele de productie. Pana in prezent, 110 firme au realizat in zona libera investitii de peste 80 de milioane de dolari. Autoritatile locale poarta negocieri cu inca patru investitori, din Canada, SUA, Belgia si Franta, care ar putea produce la Arad textile si componente pentru industria automobilelor.

Premiera - Aeroport privat

Conducerea Consiliului Judetean Arad intentioneaza sa scoata la privatizare aeroportul din Arad, caietul de sarcini ce va fi pus la dispozitia investitorilor interesati fiind in curs de redactare, potrivit Mediafax. Potrivit presedintelui CJ Arad, Gheorghe Seculici, privatizarea aeroportului ar fi o premiera nationala si ar conduce la eficientizarea activitatii. Printre conditiile impuse de autoritati vor fi incluse modernizarea aerogarii si amenajarea unei parcari. Pista aeroportului va ramane in patrimoniul judetului, iar Consiliul Judetean va fi actionar minoritar al societatii comerciale rezultate in urma privatizarii.

Tendinta - Scad dobanzile la credite

BRD Groupe Societe Generale va reduce de maine dobanzile la creditele de consum in lei acordate persoanelor fizice, cu unu pana la patru puncte procentuale. La sfarsitul saptamanii trecute, Alpha Bank a operat cea mai ampla reducere a dobanzilor variabile pentru creditele ipotecare in lei, coborand rata anuala cu opt puncte procentuale, de la 22% pe an la 14% pe an. Reducerea dobanzilor de la BRD-GSG si Alpha Bank reprezinta primele semnale din partea sistemului bancar privind receptarea masurilor de reducere a dobanzii promovate de Banca Nationala a Romaniei.

Efectul frigului - Petrol mai scump

Pretul petrolului a urcat ieri la cel mai ridicat nivel din ultimele opt saptamani, ca urmare a cresterii spectaculoase a cererii pietei americane pentru pacura. Aceasta a fost cauzata de caderile masive de zapada care au afectat nord-estul SUA la sfarsitul saptamanii trecute. La bursa de la Londra, contractele futures cu livrare in luna martie pentru titeiul Brent s-au tranzactionat la 46,44 de dolari pentru un baril, cel mai ridicat nivel de dupa 30 noiembrie 2004, stabilizandu-se ulterior la 46,18 dolari pe baril.

Extindere - Credite si in tara

Programul Bancii Comerciale Romane (BCR) privind acordarea de credite medicilor stomatologi cu practica privata va fi extins la nivelul intregii tari, dupa ce beneficiarii desemnati initial au fost cabinetele din Bucuresti si judetul Ilfov. Creditele respective vizeaza cumpararea, amenajarea sau dotarea cabinetelor medicale, participarea la cursuri de specializare, achizitionarea de autoturisme si eliberarea de carduri de debit si credit.
×
Subiecte în articol: economic