x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 10 iulie 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 10 iulie 2004

10 Iul 2004   •   00:00

Transporturi - Fara taxa pe podul Cernavoda

Taxa perceputa pentru trecerea podului peste Dunare la Fetesti-Cernavoda va fi desfiintata incepand de astazi, potrivit unui ordin al ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea. "Acest tarif este pentru trecerea podului si nu pentru autostrada, cum de multe ori a fost interpretat. Cu toate acestea am decis sa nu mai fie incasat", a declarat ministrul Transporturilor, Miron Mitrea. Ordinul ministrului va fi pus in aplicare de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Control - Amenzi de la Concurenta

Societatile si institutiile care au primit, respectiv acordat ajutoare de stat si prezinta inspectorilor Consiliului Concurentei date false sau refuza sa prezinte documentele solicitate vor plati o amenda de pana la 400 milioane lei. Aceeasi sanctiune se va aplica si pentru intreprinderile si institutiile care refuza sa se supuna actiunilor legale de control ale Consiliului Concurentei sau sa explice cauzele neregulilor descoperite. Inspectorii Consiliului Concurentei au drept de acces in orice spatiu in care isi desfasoara activitatea beneficiarul ajutorului de stat si sa solicite explicatii institutiilor care au acordat ajutorul de stat, organismelor care administreaza surse ale statului si celor care beneficiaza de ajutor de stat. (Catalin Budescu)

Grau - Pret de referinta de 5.500 lei/kg

Guvernul a aprobat pretul de referinta pentru grau pentru anul de piata 2004-2005. Acesta va fi de de 5.500 lei/kg la depozit, la care se adauga TVA. Pretul de referinta se stabileste ca pret orientativ care sta la baza negocierii preturilor de vanzare-cumparare intre producatorii agricoli si procesatori sau comercianti. La stabilirea nivelului pretului de referinta pentru grau s-a tinut cont de Acordul interprofesional pentru grau incheiat intre membrii Organizatiei Interprofesionale Cereale si Produse Derivate din Romania.

Philip Morris - Amenda de 1,25 miliarde de dolari

Comisia Europeana a anuntat ieri ca renunta la acuzatiile de contrabanda contra Philip Morris daca producatorul american de tigarete ii plateste, in urmatorii 12 ani, 1,25 miliarde de dolari. Suma, cea mai mare pe care UE a "extras-o" vreodata de la o singura companie, va fi folosita in "lupta impotriva contrabandei si contrafacerilor", scrie presa straina. Acum patru ani, Bruxelles-ul a atacat Philip Morris, RJ Reynolds si Japan Tobacco, reprosandu-le ca fac contrabanda cu tigari in Europa, pagubind bugetele nationale si cel comunitar cu sute de milioane de euro. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: economic