x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 11 iunie 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 11 iunie 2004

11 Iun 2004   •   00:00

Creditarea si-a incetinit cresterea

Ritmul de crestere a creditului neguvernamental a continuat sa se incetineasca, in luna aprilie, atingand un nivel de 1,9% in termeni reali, fata de 3%, nivelul de crestere din luna martie, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Totodata, imprumuturile acordate populatiei si firmelor au crescut, in perioada aprilie-2003-aprilie 2004, cu 62% in termeni nominali si 44% in termeni reali. In intervalul martie 2003-martie 2004, avansul creditului a fost de 65,2% in termeni nominali si 46,1% in termeni reali.

Ploaia "cu piatra" distruge recoltele

Ploile torentiale si grindina care s-au abatut miercuri asupra vestului tarii au distrus, in proportie de 50%, culturile agricole (grau, orz si legume) de pe aproximativ 1.630 de hectare, in perimetrul localitatilor Geoagiu, Gelmar, Homorod, Aurel Vlaicu, Cigmau, Romos si Valisoara din judetul Hunedoara. De asemenea, au fost afectate 15 gospodarii din Zlatna (judetul Alba), se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului. In plus, autoritatile din aceasta localitate au fost nevoite sa inchida temporar soseaua de centura a orasului, din cauza blocarii cu aluviuni pe doua portiuni. (Florina Zainescu)

Barilul de petrol a scazut sub 37 de dolari

Pretul petrolului pe piata americana a scazut miercuri aproape de 37 de dolari pe baril. Si cotatiile barilului de petrol la termen a scazut la un nivel-record, de 36,75 de dolari barilul, mai putin cu 13% fata de nivelul de saptamana trecuta, cand se "cocotase" la 42,45 de dolari. Analistii se asteapta ca scaderea sa fie limitata de posibilitatea atacurilor militantilor islamici asupra celor mai mari producatori din Orientul Mijlociu, Irak si Arabia Saudita.

Saint Gobain la Calarasi

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si compania franceza Saint Gobain au semnat ieri un memorandum privind realizarea, la Calarasi, a unei investitii de 100 milioane euro pentru construirea unei fabrici de 200 mii t/an geam float. Oficialii Ministerului Economiei si Comertului spun ca investitia este cea mai mare de acest fel din industria sticlei din Romania si va crea peste 2.000 de noi locuri de munca in judetul Calarasi. Grupul Saint Gobain este lider mondial in industria materialelor de constructii, cu peste 1.200 de companii in 46 de tari si 168.000 de angajati. (Adrian N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: economic