x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 12 octombrie 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 12 octombrie 2004

12 Oct 2004   •   00:00
PREMIUL NOBEL PENTRU ECONOMIE 2004. Norvegianul Finn E. Kydland si americanul Edward C. Prescott au primit Premiul Nobel pentru Economie 2004 pentru contributia lor la teoria macroeconomiei dinamice. Contributiile celor doi laureati "sunt de o mare importanta pentru analiza macroeconomica si pentru practica politicilor fiscale si monetare din numeroase tari", a precizat Comitetul Nobel.

BENZINA MAI SCUMPA. "Daca pretul mondial al titeiului mai creste in urmatoarele zile, Petrom ar putea decide modificarea preturilor", a declarat ieri Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. "Deocamdata, Petrom este in limitele de pierderi ale rafinariilor", a completat Popescu ca replica la vestea ca Rompetrol si Lukoil au anuntat deja scumpirea carburantilor. Rompetrol a crescut cu 15 dolari pe tona preturile la poarta rafinariei. Dupa ce piata americana a ajuns la cotatii de peste 53 dolari/baril, pragul critic de 50 de dolari a fost depasit si la bursa londoneza a titeiului.

SEPTEMBRIE - INFLATIE DE 0,9%. Rata inflatiei in luna septembrie a fost de 0,9%, principalii factori de crestere a preturilor de consum fiind scumpirile din sectorul serviciilor si cel al marfurilor nealimentare, potrivit Institutului National de Statistica. In primele noua luni ale anului, indicele preturilor de consum indica o crestere cu 6,6%. In septembrie, tarifele la servicii s-au majorat, in medie, cu 1,4%, iar indicele preturilor in sectorul nealimentar a crescut cu 1%. Desi alimentele s-au scumpit mai putin, preturile acestora nu au putut compensa majorarile aplicate la celelalte categorii incluse in cosul de consum.

ALIMENTE CU 10% MAI SCUMPE. Preturile la produsele alimentare ar putea creste, in medie, cu circa 10% in interval de o luna, ca urmare a scumpirii carburantilor si a electricitatii, a declarat, ieri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). "Vorbim de o crestere medie a pretului alimentelor de circa 5% la producator. Pretul real este stabilit insa de comercianti, prin adaosuri, iar noi estimam o crestere medie a pretului final de circa 10%", a precizat el. Dupa scumpirea carnii cu circa 25%, vor urma cresteri de preturi la ulei (10% - 15% la producator) si la lapte (cu 3% - 5%), a spus Frumosu.

×
Subiecte în articol: economic