x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 24 iunie 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 24 iunie 2004

24 Iun 2004   •   00:00

Majorari - Energie mai scumpa cu 7%

Incepand de la 1 august pretul national de referinta al gigacaloriei va fi de 896.000 de lei, cu 12% mai mare, iar pretul energiei electrice pentru consumatorii captivi va creste cu 7,8% inca de la 1 iulie. Majorarile au fost decise de Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Costul combustibilului contribuie cu 60%-80% la pretul gigacaloriei, iar scumpirea energiei electrice a fost justificata de majorarea pretului carbunelui energetic (cu 4%-10%), a tarifului CFR cu 6%-10%, a gazelor naturale autohtone (trimestrial cu 5%). (Adrian N. Ionescu)

Braila - Cartel pe piata imobiliara

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie la Braila in urma primirii unei sesizari privind existenta unui cartel care a stabilit practicarea unui comision minim de 2,5% pe piata imobiliara. "Toate agentiile imobiliare s-au reunit sub o conducere si au stabilit comisionul minim. Trei au refuzat si au spus ca vor sa practice un nivel mai mic", a declarat ieri George Musliu, vicepresedinte al Consiliului Concurentei. (Adrian Mihai)

Bulgaria - Renault cauta furnizori

Reprezentantii grupului auto francez Renault intentioneaza sa contacteze subcontractori din Bulgaria, un numar de 46 de firme bulgare fiind incluse pe lista furnizorilor potentiali de componente pentru modelul Logan, informeaza site-ul novinite. Pe platforma de la Pitesti s-au instalat in ultimii ani opt furnizori internationali: Valeo, Euro APS, Johnson Control, ACI, Piroux, Iri, MCI Ingenierie, Metal Impex. Modelul Logan va fi vandut sub marca Dacia in Romania, Europa Centrala si de Est, Africa si Orientul Mijlociu, in timp ce pe pietele din Rusia, Iran si Columbia vehiculul urmeaza sa fie comercializat sub marca producatorului francez. (Cristian Necula)

Bacau - Obligatiunile municipale au avut succes

Emisiunea de obligatiuni municipale in valoare de 89,5 miliarde de lei - 2,6 miliarde dolari - lansata pentru strangerea de fonduri necesare refacerii Bazinului olimpic de inot din Bacau "s-a incheiat cu succes", afirma reprezentanti ai BCR, prin care a fost derulata operatiunea. Cele mai importante investitii in obligatiuni municipale le-au facut persoanele juridice, in special fondurile de investitii, care au subscris pentru 82% din titluri, valoarea aproximativa platita fiind de peste 73 de miliarde de lei. Populatia a investit peste 16 miliarde de lei. (Lucica Iuga)

×
Subiecte în articol: economic