x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

20 Ian 2005   •   00:00

21 ianuarie 2005

Guvern - S-a stabilit plafonul datoriei

Plafonul de indatorare publica interna a Romaniei pentru anul 2005 se va cifra la 110.000 de miliarde de lei, in timp ce plafonul de indatorare publica externa se va limita la 3,5 miliarde de euro, a decis Guvernul printr-o hotarare aprobata ieri. Plafonul de indatorare publica externa va putea fi diminuat in cursul acestui an, in situatia lansarii unei emisiuni de obligatiuni cu o valoare mai mica de 600 de milioane de euro.

Eximbank - Bani pentru exportatori

Banca de Export Import a Romaniei - Eximbank - are alocata de la bugetul de stat in 2005 suma de 3.430 de miliarde de lei (91,5 milioane de euro) pentru stimularea exporturilor si productiei de export. Banca va cheltui integral aceasta suma pentru stimularea exporturilor prin produsele de asigurare si garantare. Eximbank va efectua operatiuni de asigurare si reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu si lung numai in contul statului. De asemenea, ea va emite direct garantiile de export, dupa aprobarea lor de catre Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior. (Florina Zainescu)

Guvern - Garda Financiara si Vamile, la Finante

Guvernul a aprobat ieri, printr-o ordonanta, transferul Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) din subordinea Autoritatii Nationale de Control (ANC) in cea a Ministerului Finantelor. Masura este cuprinsa in Memorandumul incheiat de Romania cu FMI. Finantele vor prelua si atributiile specifice ANC aferente coordonarii activitatii Garzii Financiare si a ANV, precum si toate drepturile si obligatiile ANC aferente. Operatiunile trebuie finalizate in 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ. ANV va fi condusa de unul dintre cei doi vicepresedinti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Curs - Euro revine spre 38.000 de lei

Moneda europeana s-a apreciat cu circa 600 de unitati in raport cu leul, revenind in apropierea pragului de 38.000 de lei, pe fondul unei cereri constante de valuta manifestate in prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri. Banca Nationala a anuntat un curs de referinta de 37.998 lei/euro, cu 593 de unitati peste cotatia de joi. Si dolarul s-a apreciat cu 736 de unitati in raport cu leul, pana la 29.323 lei. Dealerii declara ca ordinele de cumparare pentru valuta au venit in principal din partea comerciantilor, dar nu exclud si inchiderea unor pozitii speculative. (Florina Zainescu)

Impact - Obligatiuni de 8 milioane de euro

Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a lansat ieri o emisiune de obligatiuni negarantate in valoare totala de 312 miliarde de lei (8,2 milioane de euro), fondurile fiind destinate accelerarii lucrarilor la proiectul "Greenfield". Obligatiunile vor fi vandute la valoarea nominala de un milion de lei pentru fiecare titlu si vor avea o maturitate de patru ani de la data stabilirii primului cupon.

Electrica - Privatizare amanata

Actele normative privind privatizarea societatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia vor fi prezentate Guvernului intr-una din sedintele viitoare, a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei. "Nu exista probleme tehnice. A fost vorba doar de o disfunctionalitate in sensul ca cele doua acte au ajuns mai tarziu decat ar fi fost normal, pe lantul aprobarilor, pentru a fi incluse pe ordinea de zi a sedintei de guvern", a spus Seres.
×
Subiecte în articol: economic