x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

10 Ian 2005   •   00:00

11 ianuarie 2005

Petrol - Preturi in crestere

Cotatiile petrolului au urcat, ieri, la New York, pana 46,1 de dolari pe baril, ca urmare a actelor de sabotaj care au vizat infrastructura petroliera din Irak si a scaderii temperaturilor in Statele Unite, care ar duce la reducerea rezervelor de combustibili. Cotatia pentru titeiul Brent, tranzactionat cu precadere la Londra, a fost de 44,49 de dolari pe/baril. Din zacamintele petroliere din nordul Irakului se extrag zilnic 700.000 de barili pe zi, dintre care 500.000 se exporta printr-un oleoduct avand ca destinatie Portul turcesc Ceyhan, de la Marea Mediterana. Membrii OPEC au operat o reducere a produc0-tiei cu un milion de barili pe zi incepand cu 1 ianuarie.

Rompetrol - 76 miliarde de lei pentru CET Midia

Consortiul format din Rompetrol Rafinare (Petromidia) si The Rompetrol Group Olanda a castigat luni licitatia pentru vanzarea participatiei de 56,57% detinuta de Ministerul Economiei (MEC) la Uzina Termoelectrica Midia. Pretul de adjudecare a fost de 76,8 miliarde de lei. Rompetrol SA, divizia de management a grupului Rompetrol, detine deja 43,42% din capitalul social al termocentralei. Prin contractul de preluare a actiunilor, cumparatorul se va angaja sa investeasca minimum 8,1 milioane de euro intr-o perioada de cinci ani, pentru modernizarea si dezvoltarea unitatii, se arata intr-un comunicat al MEC. Din aceasta suma, peste 4,3 milioane de euro trebuie alocati pana la sfarsitul anului viitor.

Dacia - 630 de milioane de euro, investiti

Automobile Dacia a programat, pentru perioada 2003-2007, investitii de 628,7 milioane de euro, a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele consiliului de administratie al societatii. "Nivelul total va ajunge, pana la sfarsitul anului 2007, la 838 milioane de dolari, in conditiile unei variatii mari a cotatiei monedei americane fata de euro in intervalul analizat", a spus Stroe. Planul de investitii pentru 2003-2007 vizeaza, printre altele, achizitia de utilaje si reorganizarea activitatii in vederea cresterii capacitatii de productie a uzinei la 200.000 de masini in 2005. (Florina Zainescu) n Bursa de marfuri

Cross Lander - Uite banu’, nu e banu’

Compania Cross Lander, proprietarul producatorului auto ARO Campulung (foto), sustine ca a realizat investitiile asumate prin contractul de privatizare, contrazicand afirmatiile conducerii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Nici macar pana in acest moment nu s-a primit absolut nimic din partea acestei companii, iar daca dansii spun ca au platit, sa faca si dovada acestei plati, dar acest dialog se va inchide doar prin respectarea tuturor obligatiilor ce le revin", ne-au declarat surse din cadrul AVAS. (Catalin Budescu)

Bursa de marfuri - Primele milioane de dolari

Ringul Bursei Romane de Marfuri (BRM) a gazduit in prima saptamana a lunii ianuarie 10 licitatii de marfuri si servicii, in valoare totala de 3,9 milioane de dolari. In ordinea valorii contractelor adjudecate, principalii ordonatori BRM sunt Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni, CFR, TAROM SA, Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Baneasa, SNP Petrom, Metrorex si RATB, potrivit unui comunicat al BRM. Diferentele favorabile fata de preturile de pornire au depasit 88.000 de dolari, cele mai semnificative imbunatatiri obtinute in termeni reali fiind de 17,73% pentru achizitia de TAROM a unui lot de uniforme pentru personalul navigant, de 15,15%, pentru contractarea de CFR a unui lot de cablu de comanda si forta pentru locomotive si de 5,16% in cadrul licitatiei prin care sucursala Floresti a companiei Petrom a achizitionat un lot de teava.
×
Subiecte în articol: economic milioane