x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei

ECONOMIC - Stirile zilei

21 Apr 2004   •   00:00

Piata neagra la 20%

Tranzactiile pe piata produselor petroliere din Romania se ridica la 3,7-4,7 miliarde de dolari, a estimat Ionel Blanculescu, ministrul delegat pentru Autoritatile de Control. „Marja de un miliard de dolari - reprezentand practic piata neagra - este atat de mare pentru ca evaluarile acesteia sunt intotdeauna dificil de obtinut", a declarat acesta. Estimarea a fost confirmata de Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol, care apreciaza ca in ultimii 15 ani fraudele cu produse petroliere se apropie de 8 miliarde de dolari. Tranzactiile petroliere ilicite ocupa primul loc in topul evaziunii fiscale. (Adrian Ionescu)

Jean Lemierre ramane la BERD

Jean Lemierre a acceptat un nou mandat de presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dupa ce s-a retras din cursa pentru postul de conducere al Fondului Monetar International. In opinia lui Lemierre, extinderea Uniunii Europene, prin integrarea a opt tari din fostul bloc sovietic, subliniaza responsabilitatea BERD de a incuraja evolutia economica si in celelalte 19 state in care este prezenta. Ministrii de Finante si bancherii prezenti la reuniunea anuala a BERD au aratat ca organizatiile internationale trebuie sa acorde o atentie sporita tarilor din afara Uniunii. BERD a adaugat Mongolia pe lista statelor in care se va implica, numarul acestora ajungand la 27.

Rodrigo Rato ar putea deveni director general

Fostul ministru spaniol al Economiei, Rodrigo Rato, are cele mai mari sanse de a deveni directorul general al Fondului Monetar International (FMI), dupa ce principalul sau contracandidat, francezul Jean Lemierre, a renuntat la competitie. Candidatura lui Rato este sprijinita de Statele Unite si de tarile latino-americane. Rato este considerat arhitectul procesului prin care Spania a devenit una dintre cele mai performante economii europene si un expert in problemele din America Latina.

Auditorii au conferinta

Camera Auditorilor Financiari din Romania organizeaza sambata 24 aprilie conferinta anuala. Manifestarea va avea loc la sala C.A. Rosetti a Centrului International de Conferinte din Palatul Parlamentului si va incepe la ora 10:00. In cadrul acestui eveniment Camera va analiza activitatea desfasurata in 2003 si va prezenta cateva din directiile de dezvoltare strategica pentru anul 2004 si viitor. Conferinta va fi moderata de Florin Georgescu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

×
Subiecte în articol: economic