x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei

ECONOMIC - Stirile zilei

03 Apr 2004   •   00:00

Garantii de stat pentru actiuni BCR

BERD si IFC vor avea posibilitatea sa solicite, in anumite conditii, rascumpararea de catre statul romăn a pachetului de 25% din actiunile BCR, plata urmand sa fie asigurata din veniturile incasate din privatizari, din dividendele cuvenite APAPS si de la buget. Surse din Autoritatea pentru Privatizare au declarat ca aceasta prevedere, inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta, a fost ceruta de reprezentantii celor doua institutii. „Ei doresc sa cunoasca exact care sunt fondurile pe care statul este dispus sa le angajaze daca vor solicita iesirea din afacere", au precizat sursele amintite.

ANAF cere falimentul datornicilor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput, la sfarsitul lunii martie, sa solicite instantelor judecatoresti declansarea procedurilor de reorganizare judiciara sau faliment pentru firmele cu datorii bugetare de peste 5.000 euro care nu mai pot deveni viabile din punct de vedere economic. „In perioada 23-30 martie, au fost formulate 177 astfel de cereri, iar in 31 martie s-au mai adaugat cateva. Aceasta procedura a fost convenita intr-o sedinta cu directorii administratiilor judetene, pentru firmele de la care banii nu mai pot fi recuperati altfel", a declarat purtatorul de cuvant al ANAF, Dorin Tiganas.

Electrica Banat si Dobrogea, vandute pana in luna iunie

Privatizarea filialelor de distributie a energiei electrice Electrica Banat si Electrica Dobrogea se va incheia in primul semestru al acestui an, a declarat directorul general al Electrica, Lucian Boghiu. „Investitorul italian Enel a depus, in luna martie, o oferta ferma pentru cele doua filiale si se preconizeaza ca tranzactia sa fie finalizata in prima jumatate a acestui an", a precizat Boghiu. Initial, termenul-limita pentru transferul de proprietate a fost fixat pentru sfarsitul lunii martie. Pentru alte doua filiale Electrica, Moldova si Oltenia, a fost organizata licitatia pentru selectarea consultantului, castigator fiind un consortiu de consultanti condus de Bank of America Securities. Listare Petromidia, pe bursa Actiunile Rompetrol Rafinare vor fi incluse la categoria a II-a Bursei de Valori Bucuresti si vor intra la tranzactionare incepand de miecuri, 7 aprilie, se arata intr-un comunicat al BVB. Cele 17,4 miliarde de titluri emise de rafinarie vor avea simbolul RRC. Rafinaria Petromidia a fost privatizata la sfarsitul anului 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a vandut 69,99% din capitalul social grupului Rompetrol. Actionarul majoritar al rafinariei este grupul Rompetrol, care detine 64,42% din titlurile companiei, in timp ce Rompetrol SA controleaza 18,81%.

×
Subiecte în articol: economic