x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectele eliminării cotei de lapte. Fermierii dau laptele la porci

Efectele eliminării cotei de lapte. Fermierii dau laptele la porci

de Elena Stan    |    02 Apr 2015   •   19:57
Efectele eliminării cotei de lapte. Fermierii dau laptele la porci

Fermierii români sunt grav afectaţi de eliminarea cotei de lapte, de la 1 aprilie. “Este o mare nenorocire care s-a abătut asupra noastră, a crescătorilor de bovine. Avem lapte stocat de două, trei zile în sisteme de răcire pentru că nu mai avem cui să-l vindem. Procesatorii nu mai vin la noi să cumpere deoarece tirurile cu lapte din afară ajung direct la uşa lor, iar preţul este cel la care cumpărau şi de la noi. O să dăm laptele la porci, o să îl aruncăm pe câmp, nu ştiu ce o să facem cu el”, ne-a declarat Ştefan Muscă, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine, vicepreşedinte al federaţiei Agrostar.

Consecinţa cea mai gravă este că o mare parte a crescătorilor de vaci o să dispară de pe piaţă. “Circa 80% dintre fermierii cu trei-patru capete de animale or să dispară de pe piaţă. Suntem în moarte clinică, avem credite la bănci. Nu cerem de la autorităţi milă, însă am aşteptat să se găsească soluţii şi pentru noi. Am cerut un spaţiu la raft în marile magazine, nu ni s-a dat, subvenţiile nu s-au plătit la timp şi nu ni s-a permis nici să ne desfacem marfa în pieţele volante”, a spus Muscă.

Fermierii nemulţumiţi de eliminarea cotei de lapte şi de faptul că nu şi-au primit subvenţiile la timp au protestat ieri în faţa Guvernului. Tot ieri, ministerul Agriculturii a vărsat 275 de milioane de lei în conturile fermierilor.

×