x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie El Baradei: Avem nevoie de o instituţie mondială ce să coordoneze problemele de climat, energie şi foamete

El Baradei: Avem nevoie de o instituţie mondială ce să coordoneze problemele de climat, energie şi foamete

24 Iul 2008   •   00:00

Liderii lumii trebuie să treacă rapid la combaterea crizei energetice care se conturează în faţa noastră, a spus miercuri Mohamed ElBaradei, preşedintele Agenţiei Atomice Internaţionale.



Liderii lumii trebuie să treacă rapid la combaterea crizei energetice care se conturează în faţa noastră, a spus miercuri Mohamed ElBaradei, preşedintele Agenţiei Atomice Internaţionale. "Preţurile la ţiţei cresc şi nu pare că este o bulă. Preţul cărbunelui s-a dublat. Ţări ca Africa de Sud şi Tadjikistan suferă din cauza penelor de curent şi s-au înregistrat revolte în cîteva state din cauza întreruperilor în furnizarea de electricitate. Statele bogate, care nu mai sînt aşa străine de penele de energie, sînt îngrijorate privind securitatea furnizării de energie. În statele aflate în curs de dezvoltare, 1,6 miliarde de oameni, un sfert din populaţia planetei, nu au acces la electricitate", a spus ElBaradei. El a mai precizat că se întîmplă schimbări fundamentale în sectorul energetic. Astfel, cererea globală de energie creşte repede o dată cu creşterea populaţiei în statele aflate în curs de dezvoltare, care au şi un ritm puternic de dezvoltare. De altfel, Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că cererea de energie va fi cu 50% mai mult în 2030 decît este acum. Şi asta în timp ce combustibilii fosili de care omenirea încă depinde se vor termina cîndva şi sînt departe de a fi prieteni ai mediului. Astfel, trebuie să fie coordonate între ele probleme care sînt legate unele de altele, cum ar fi energia, schimbările climatice şi combaterea sărăciei. Concluzia lui ElBaradei este că acum nu există o instituţie la nivel mondial unde statele lumii să poată cădea de acord pentru rezolvarea împreună a acestor probleme.

×
Subiecte în articol: economic energie