x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Electrica iese pe bursă. Compania de stat va vinde câte 15% din distribuţiile de energie

Electrica iese pe bursă. Compania de stat va vinde câte 15% din distribuţiile de energie

de Daniel Ionaşcu    |    31 Ian 2012   •   18:25

Electrica, una dintre cele mai mari si mai profitabile companii de stat, va vinde cate 15% din actiunile la cele trei filiale de distributie a energiei pe care le detine in acest moment, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de ministerul Economiei.

Consultantii juridici care vor elabora documentatia pentru derularea ofertelor vor fi selectati pana la 15 februarie. Banii vor ramane in cadrul companiei de stat.

"Prin oferta publica secundara initiala de vanzare de actiuni Electrica SA Bucuresti vinde, prin metode specifice pietei de capital, cate un pachet de actiuni existent administrat la fiecare dintre societatile Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord, reprezentand 15% din capitalurile sociale actuale ale acestor societati", se arata in document.

Electrica Furnizare si Electrica Serv, privatizate
Vanzarea actiunilor la cele trei companii a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International. Electrica Furnizare va fi privatizata, pe bursa sau cu un investitor strategic, ca si Electrica Serv. Listarea celor trei companii a fost convenita si cu Fondul Proprietatea, actionarul minoritar al acestor companii. La vizita anterioara a FMI in Romania, institutia internationala a fortat privatizarea acestora, dar s-a lovit de opozitia ministerului Economiei si a presedintelui Traian Basescu.

Pretul de vanzare a actiunilor va fi aprobat de adunarea generala a actionarilor in cadrul fiecarei companii in parte, pe baza recomandarilor intermediarilor. Totodata, acesta va fi cel putin egal cu pretul de oferta sau cu pretul de referinta utilizabil in cadrul unui mecanism de determinare a pretului de oferta, mecanism aprobat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, se arata in proiectul de act normativ.

Fiecare dintre cele trei companii este detinuta in proportie de 78% de Electrica SA, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 22%.

Potrivit intelegerilor cu FMI, Electrica SA va ramane doar cu activitatile de citire a contoarelor, reglaj in sistemul energetic si dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmand ca obiectul principal de activitate sa fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare. Aceasta a preluat recent contractul de alimentare pentru combinatul chimic Oltchim.

×