x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Emil Boc: Legea pensiilor va reduce semnificativ în special pensiile reprezentând 80% din ultimul salariu

Emil Boc: Legea pensiilor va reduce semnificativ în special pensiile reprezentând 80% din ultimul salariu

13 Dec 2009   •   00:00
Emil Boc: Legea pensiilor va reduce semnificativ în special pensiile reprezentând 80% din ultimul salariu

Noua lege a pensiilor va reduce semnificativ în principal pensiile care reprezintă în prezent echivalentul a 80% din ultimul salariu primit, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Emil Boc.



El a arătat că Executivul va promova în continuare legea sistemului unitar de pensii, pentru care a dorit să îşi angajeze răspunderea în Parlament în toamna acestui an. "Legea nu va fi retroactivă, dar trebuie să încheiem această epocă a privilegiilor", a spus Boc, la Realitatea TV.

Aceeaşi idee a fost susţinută de şeful Guvernului şi în toamna acestui an, la momentul finalizării de către Executiv a legii pensiilor.

Boc prezenta atunci ca exemplu o pensie de 8.000 lei, reprezentând 80% dintr-un salariu de 10.000 lei, deşi nivelul contribuţiei plătite la bugetul asigurărilor sociale de stat i-ar permite beneficiarului o pensie de circa 2.000 lei. "Această pensie va dispărea", a spus Boc la acea dată, reaminteşte Mediafax.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Mihai Şeitan declarase anterior, după o întâlnire cu sindicatele, că cele peste 200.000 de pensii speciale vor fi recalculate şi, în medie, cele care au peste 10.000-15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50%, în funcţie de contributivitate.

Conform proiectului de act normativ, legea pensiilor va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, iar metodologia de recalculare a pensiilor speciale va fi stabilită în 30 zile de la această dată, actualele pensii fiind însă menţinute în plată până la încheierea procesului de recalculare.

Pensiile speciale vor fi recalculate într-o perioadă de şase luni de la stabilirea metodologiei. "Cuantumul pensiilor se păstrează în plată în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi data încheierii procesului de recalculare", se arată în proiectul de lege.

Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale vor fi recuperate de la beneficiari în termenul de prescripţie de trei ani., se mai arată în proiectul de act normativ. În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, sumele vor fi recuperate de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.

×
Subiecte în articol: economic