x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia electrică se va scumpi cu 5 - 10% în perioada următoare şi cu încă 50% în următorii ani. Vezi de ce

Energia electrică se va scumpi cu 5 - 10% în perioada următoare şi cu încă 50% în următorii ani. Vezi de ce

de Mediafax    |    04 Oct 2011   •   08:28
Energia electrică se va scumpi cu 5 - 10% în perioada următoare şi cu încă 50% în următorii ani. Vezi de ce
Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate, a declarat marti Ionel David, public affairs consultant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).
"Aceasta lege va fi discutata in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule si premierului si ministrului Economiei", a afirmat David intr-un seminar cu tema energiei.
Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.
ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la CE, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. De asemenea, ANRE apreciaza ca pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicarii legii.
Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.
Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale. Aceasta schema de sprijin a fost deja aprobata de Comisia Europeana.
Potrivit lui David, o capacitate instalata de 1.000 MW in centrale eoliene aduce la bugetele de stat si locale 50 milioane de euro prin taxe, impozite.
"CEZ investeste in Dobrogea peste un miliard de euro, mai mult ca Nokia la Jucu sau Ford la Craiova, dar nu produce ceva palpabil, vizibil", a mai spus David.
Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata in perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.

×