x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - ANRE lasa piata vraiste

Energie - ANRE lasa piata vraiste

de Adrian N. Ionescu    |    10 Feb 2007   •   00:00

Piata angro de energie electrica scapa controlului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Aceasta nu detine date despre preturile contractelor de energie electrica incheiate pe piata libera, potrivit directorului general de specialitate din ANRE, Dan Ionescu. "Exista date, dar sunt partiale, pentru ca nu toti participantii la piata le trimit. Nu putem emite observatii pe baza unor date partiale", a spus ieri Dan Ionescu, cu prilejul unei dezbateri publice. A ramas fara raspuns intrebarea: cum supravegheaza ANRE piata, inclusiv pe cea a contractelor bilaterale, conform reglementarilor, daca nu are datele necesare si ce a facut ca sa le obtina?

INOCENT. "Nu stiu daca producatorii au incheiat contracte sub costul de productie", a mai raspuns directorul ANRE la o alta intrebare iscata de faptul ca ANRE nu transmite Ministerului Economiei si Comertului (MEC) preturile reglementate pe care le stabileste pentru producatorii de energie. Acestea sunt, de obicei, reperele pentru negocierea contractelor. Oficialul ANRE a replicat ca MEC ar trebui sa cunoasca preturile de la reprezentantii sai in consiliile de administratie ale producatorilor.

"In nici unul dintre rapoartele de supraveghere ale ANRE din ultimul an nu apare nici un comentariu referitor la anomaliile de pe piata libera, sesizate atat de presa, cat si de inalti oficiali ai statului sau chiar de participanti la piata", a remarcat Jean Constantinescu, coordonator al USAID Romanian Energy Programme.

×
Subiecte în articol: economic piata anre