x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Investiţiile vor scumpi curentul

Energie - Investiţiile vor scumpi curentul

13 Aug 2007   •   00:00
Energie - Investiţiile vor scumpi curentul

Companiile din sectorul energetic trebuie să facă in perioada 2008-2020 investiţii de peste 14 miliarde de euro pentru limitarea emisiilor de poluanţi şi pentru modernizări, ceea ce va duce la scumpirea curentului electric cu 30%-40% in următorii ani.



Investiţiile pe care companiile romăneşti trebuie să le facă in sectorul energetic pentru a reduce problemele de mediu vor duce la scumpirea curentului electric cu minimum 30%.

Rezolvarea problemelor de mediu din sectorul energetic vor majora tarifele la energie electrică cu 30%-40% in următorii ani, pentru că investiţiile care trebuie făcute sunt uriaşe, ne-a declarat Tudor Şerban, directorul tehnic al Electrica. De asemenea, entităţile energetice din ţară mai trebuie să facă şi investiţiile programate pentru dezvoltare, insă acestea trebuie făcute in funcţie de capacitatea financiară a fiecărei companii.


URIAŞ. Necesarul de investiţii in sectorul energetic este foarte mare. Marian Petrache, secretar de stat in Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a precizat cu ocazia unui forum energetic că numai transformarea CET-urilor pentru a produce in cogenerare energie termică şi electrică şi pentru a le mări randamentul este de 3 miliarde de euro pănă in 2009. Răzvan Purdilă, director al Transelectrica, a completat că pănă in 2020, compania trebuie să realizeze investiţii de 1,45 miliarde de euro. Pe lăngă aceştia, 550 de milioane de euro vor trebui investiţi de producătorii de energie din surse regenerabile pentru a-şi lega capacităţile la sistem. Astfel, şi aceştia vor trebui să majoreze tarifele, din moment ce investiţiile trebuie amortizate. De altfel, Strategia Energetică Naţională arată că pănă in 2015 trebuie investite 1,8 miliarde de euro in energie regenerabilă. Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, a spus şi el că, pentru a termina lucrările incepute inainte de ’89 şi pentru a reface mediul din jurul acestor lucrări, compania trebuie să investească 500 de milioane de euro. In acelaşi timp, Hidroelectrica trebuie să modernizeze şi ecluza de la Porţile de Fier I. De asemenea, investiţiile necesare in termocentrale pentru implementarea Directivei 2001/80/EC cu privire la limitarea emisiilor de poluanţi in atmosferă totalizează 1,7 miliarde de euro.


PIERDERI. Reducerea pierderilor energetice ale Romăniei şi eficienţa energetică ne costă pănă in 2020 incă 2,5 miliarde de euro. Reţelele de distribuţie au şi ele nevoie tot pănă in 2020 de 3,4 miliarde de euro. De asemenea, investiţiile in sectorul nuclear sunt şi ele de 2,2 miliarde de euro. In acest sector, Nuclearelectrica va trebui să se asocieze cu alte companii pentru a termina unităţile 3 şi 4 pănă in 2013. Teodor Chirică, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat că in preţul energiei produse de aceste unităţi, 60%-65% este amortizarea investiţiei. Pe lăngă aceasta, Chirică a mai completat că mai trebuie angajat personal, ceea ce se va adăuga la cost. Dar compania se va mai confrunta cu o problemă, şi anume faptul că uraniul se va epuiza in Romănia in jurul anului 2017, potrivit Strategiei Energetice. "Este bine măcar că uraniul se găseşte in zone sigure in lume, altfel ar fi fost mai grav in privinţa preţului", a apreciat Teodor Chirică. De asemenea, potrivit unui proiect de hotărăre de guvern, Nuclearelectrica va fi obligată să contribuie pentru fiecare MWh produs cu 1,4 euro pentru depozitarea deşeurilor şi 0,6 euro pentru dezafectarea unităţilor de producţie.


TOTAL. Adunănd toate datele vom obţine un necesar de investiţii de 14,45 miliarde de euro pe care companiile romăneşti trebuie să le efectueze intre 2008 şi 2020. Media pe fiecare an este de 1,2125 miliarde de euro, adică mai mult de 1% din Produsul Intern Brut.


Diferenţă
Consumatorii casnici din ţara noastră plătesc mai puţin decăt cei din Uniunea Europeană, iar preţurile vor ajunge la un nivel similar in anii următori. Strategia Energetică a Romăniei, afişată pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, arată că preţul mediu al energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu un consum de 1.200 kWh/an (căt e consumul casnic mediu in Romănia) a fost de 0,1029 euro/kWh comparativ cu 0,1637 euro/kWh media UE fără Romănia şi Bulgaria. Diferenţa de preţ este de circa 60%.

×
Subiecte în articol: economic miliarde investiţiile