x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie la liber pentru populaţie

Energie la liber pentru populaţie

de Elena Stan    |    02 Iul 2007   •   00:00
Energie la liber pentru populaţie
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/

Consumatorii casnici pot opta pentru furnizorii de energie electrică şi gaze naturale care au cele mai mici preţuri, o dată cu liberalizarea pieţei energiei.

Romănii işi pot alege furnizorul de energie electrică şi gaze naturale o dată cu intrarea in vigoare a directivei europene privind liberalizarea pieţei energiei.

Avantaje - Consumatorii casnici vor putea să-şi aleagă furnizorul

Consumatorii casnici pot opta pentru furnizorii de energie electrică şi gaze naturale care au cele mai mici preţuri, o dată cu liberalizarea pieţei energiei.

Romănii işi pot alege furnizorul de energie electrică şi gaze naturale o dată cu intrarea in vigoare a directivei europene privind liberalizarea pieţei energiei. Această măsură elimină orice barieră de natură legală sau administrativă ce ar bloca accesul pe piaţă al companiilor şi le-ar impiedica să furnizeze consumatorilor gaze şi energie electrică.

Primii consumatori casnici eligibili ar putea apărea pe piaţa energiei din Romănia pănă la sfărşitul anului 2007, a declarat Nicolae Opriş, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Cele mai mari şanse de a realiza această noutate in piaţa autohtonă sunt marile complexuri rezidenţiale, care ar putea găsi ca fiind mai avantajos să-şi aleagă o altă companie de furnizare", a spus Opriş. Noii furnizori de energie vor putea pătrunde pe piaţă şi işi vor oferi serviciile clienţilor la preţuri care să incurajeze concurenţa. Opriş consideră că o deschidere reală a pieţei energiei, de sută la sută, in Romănia, este un proces de lungă durată pentru consumatorii captivi şi chiar pentru micii consumatori eligibili.

Pănă ieri, piaţa energiei din Romănia era liberă in proporţie de 85%, in timp ce piaţa gazelor naturale, in proporţie de 50%.

INTRERUPERI. Iniţiatorii legii speră că o dată cu alegerea furnizorului vor fi eliminate posibilele intreruperi de curent, provocate de suprasolicitarea reţelelor in prezent. "Comisia Europeană ia măsurile necesare pentru ca această liberalizare a pieţei energiei, pe care o apreciază a fi cea mai bună modalitate pentru a evita posibile intreruperi ale alimentării cu energie către populaţie, să ţină cont in acelaşi timp de dreptul tuturor consumatorilor de a beneficia in egală măsură de resurse energetice de calitate şi la preţuri rezonabile", a declarat Ferran Tarradellas Espuny, purtător de cuvănt al Comisiei Europene. Mai mult, săptămăna viitoare, CE va lansa o cartă a energiei, al cărei scop este tocmai acela de a stipula in mod clar drepturile consumatorilor UE in domeniul furnizării de energie.

Â

Contracte

In perioada imediat următoare, abonaţii vor primi in cutiile poştale oferte din partea companiilor de electricitate. Ofertele primite trebuie să-i determine pe cetăţeni să renunţe la vechile contracte, incheiate cu furnizorii tradiţionali, şi să incheie noi contracte. Consumatorul nu va suporta nici un cost pentru alegerea făcută. Totuşi, renunţarea in totalitate la vechile contracte nu se poate face brusc, ci intr-o perioadă lungă de timp, conform experienţei ţărilor europene. "Unele state din Europa au avut nevoie de cel puţin zece ani pentru a liberaliza piaţa şi nici măcar acum nu au făcut-o in totalitate", a spus Nicolae Opriş. Obligaţia de a informa populaţia despre posibilitatea de a alege furnizorul revine ANRE, care va colabora cu autorităţile locale in acest sens. Liberalizarea pieţei in domeniul energiei inseamnă o mai bună protecţie a mediului inconjurător, deoarece companiile sunt stimulate să investească in domeniul energiilor regenerabile.

×
Subiecte în articol: economic energie energiei