x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Preturile europene

Energie - Preturile europene

de Adrian N. Ionescu    |    30 Ian 2006   •   00:00

Comisia Europeana nu ar avea nimic impotriva unei diferente fata de preturile europene a preturilor romanesti la diferitele surse de energie, cu conditia acoperirii costurilor de productie si de investitii, potrivit unei declaratii a sefului Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele. Totusi, "pietele sunt legate intre ele", a raspuns oficialul european observatiei ca exista si in Europa mai multe piete regionale cu niveluri diferite de preturi.

Privitor la privatizarea Romgaz, oficialul european considera ca nu metoda este importanta, ci "capacitatea statului de a finanta investitiile de care are nevoie compania", in cazul vanzarii unor pachete de actiuni prin Bursa. "Energia livrata la preturi sub costuri afecteaza competitia mai ales in cazul companiilor exportatoare", a explicat Scheele, prezent la lansarea, vineri, la Ploiesti a programului "Exportul romanesc 2006".

Optiunile Guvernului roman privind privatizarea Romgaz nu mai exclud varianta vanzarii prin Bursa, dupa ce criza gazelor naturale a readus in prim plan controlul asupra rezervelor nationale.

Referitor la programul amintit, ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a declarat ca bugetul de stat pe 2006 a fost construit pe o crestere a exporturilor cu 15% fata de 2005, iar volumul comertului exterior va fi de circa 70 de milioane de euro. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic