x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie verde

Energie verde

14 Iul 2008   •   00:00
Energie verde

POTENŢIAL  ●  Deşeurile asigură lumina pentru sute de case
România poate produce din gunoaie energie electrică în cantităţi suficiente să alimenteze 320.000 de locuinţe timp de un an întreg. Pentru aceasta trebuie colectarea selectivă a gunoaielor şi construirea de depozite pentru deşeuri biodegradabile.



POTENŢIAL  ●  Deşeurile asigură lumina pentru sute de case
România poate produce din gunoaie energie electrică în cantităţi suficiente să alimenteze 320.000 de locuinţe timp de un an întreg. Pentru aceasta trebuie colectarea selectivă a gunoaielor şi construirea de depozite pentru deşeuri biodegradabile.

România are un potenţial de producţie a energiei electrice din biogaz de 800 GWh, declara recent Marian Dobrin, şeful Departamentului Studii şi Finanţare Proiecte din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). "Ca să se poată produce energie din deşeurile menajere, în România trebuie sortate deşeurile pe grupe, plastic, sticlă, hîrtie, pentru ca apoi acestea să fie transportate şi depozitate separat", a precizat Dobrin. Deşi faţă de consumul anual de energie electrică a României de 53,3 TWh nu este foarte mult, totuşi producţia de energie electrică din biogaz ar putea alimenta consumul casnic al unui oraş mare pentru o perioadă de un an. Considerînd un consum mediu lunar de 200 kWh pe o locuinţă, ar rezulta un consum anual total de 2.400-2.500 kWh. Astfel, cei 800 GWh ar fi suficienţi pentru a alimenta un an întreg un oraş cu 320.000 de locuinţe, fără a socoti consumul platformelor industriale.

CONDIŢII. Sortarea deşeurilor este necesară pentru producţia biogazului deoarece aceasta se realizează numai în condiţii speciale şi numai din deşeuri biodegradabile. Astfel, materia organică fermentabilă se depune într-un depozit unde au loc mai multe tipuri de procese. Dintre gaze predomină metanul, amoniacul şi hidrogenul, dar şi alte hidrocarburi gazoase: etan, butan, pentan. Amestecul gazos rezultat în urma proceselor are putere calorică şi, ca urmare, acesta este combustibilul ce ar putea fi folosit. Pe lîngă materiile organice din deşeurile produse în oraşe, mai pot fi folosite la producerea biogazului şi dejecţiile marilor ferme de animale, dar şi mîlul din staţiile de epurare ale apelor de pe lîngă marile oraşe. Istvan Antal, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, declara recent că primarii României vor trebui să facă investiţii astfel încît să se facă o colectare selectivă a deşeurilor, ceea ce va duce la producerea de energie electrică sau termică pentru oraşele lor şi implicit la o reducere a dependenţei energetice.

AVANTAJE. Trecerea la producţia de energie din deşeuri va avea efecte pozitive în lanţ pentru societate. În primul rînd se află colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea, lucru care în Occident se face de cîteva zeci de ani. Apoi, faptul că energia electrică produsă din deşeuri este considerată energie regenerabilă, pentru realizarea instalaţiilor de captare a biogazului şi producţiei de energie electrică se pot folosi bani europeni. Pînă în 2013 sînt disponibili 200 milioane de euro, iar firmele care vor investi în energii regenerabile pot beneficia de ajutoare de 50% din costurile eligibile. În plus, fiecare MWh de energie electrică produs din biogaz beneficiază de un certificat verde. Astfel, producătorul poate să îşi vîndă energia produsă pe OPCOM la preţul pieţei, de circa 60 de euro, şi în acelaşi timp va beneficia şi de un certificat verde pe care îl poate comercializa. Preţul unui certificat verde variază între 24 şi 42 de euro, însă din cauza cererii mari s-a comercializat aproape numai la preţul maxim.  De asemenea, biogazul cu 60% metan, produs fie din dejecţiile animalelor, fie direct din depozitele de deşeuri, poate fi folosit la gătit sau la iluminat. Reziduul fermentatoarelor de biogaz este un excelent îngrăşămînt agricol.

România face paşi timizi

În Europa, în 2006, cea mai mare cantitate de energie electrică din biogaz a fost produsă în Germania, cu 7,3 TWh, urmată de Marea Britanie, cu 4,99 TWh GWh şi la mare distanţă de Italia, cu 1,23 TWh, conform datelor Eurostat. Un prim pas deja a fost făcut la 10 octombrie 2007, cînd autorităţile din municipiul Iaşi au precizat că se doreşte ca CET Iaşi să utilizeze biogazul colectat de la viitorul depozit ecologic de deşeuri menajere al oraşului pentru a produce agent termic. Un MWh de energie produsă din biogaz este evaluat la costuri ce variază între 25 şi 190 de euro, conform Strategiei Energetice a României.

×
Subiecte în articol: economic electrica energie