x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Enterprise Investors controleaza Credisson

Enterprise Investors controleaza Credisson

09 Oct 2004   •   00:00

Compania Enterprise Investors (EI), cel mai mare manager de fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est, a preluat joi 41% din actiunile Credisson International, lider in furnizarea de credite de consum din Romania.

FLORINA ZAINESCU

Valoarea tranzactiei - care include o achizitie directa si o operatiune de majorare de capital - este de 9 milioane de euro, a declarat Jacek Siwicki, director partener al EI.

ACTIONARIAT. Dupa transferul de proprietate, structura actionariatului Credisson este compusa din Polish Enterprise Fund (PEF - fond al EI) cu 41%, Oresa Ventures - 37%, Florin Andronescu, fondatorul companiei Flanco - 20% si DBG Eastern Europe - 2%. Fondul german DBG, a devenit actionar al Credisson in acelasi timp cu Enterprise Investors. In urma cu doua saptamani, DBG a investit 13 milioane de euro in societatea care detine reteaua de magazine Flanco.

EXTINDERE. Oficialii Enterprise Investors spun ca pentru Romania au disponibila o suma de 35-45 de milioane de euro, care poate fi investita daca se ivesc propuneri atractive. "Romania este cea de-a doua piata ca marime din Europa Centrala si de Est, cu o economie cu dezvoltare rapida si un sector privat in expansiune. Credem ca aceasta este o oportunitate pentru noi, de aceea am decis sa ne extindem prezenta in Romania prin deschiderea unei reprezentante la Bucuresti. Dorim sa investim si in alte companii romanesti cu dezvoltare rapida si echipe puternice de management", a spus Jacek Siwicki. O noua tranzactie este posibila in prima jumatate a anului viitor, a precizat sursa citata.

RETRAGERE. Enterprise a realizat un prim plasament in piata romaneasca in 1999, cand a preluat un pachet de actiuni la operatorul de telefonie mobila Orange pentru suma de 20 de milioane de dolari. "Suntem foarte incantati de aceasta investitie", a declarat Jacek Siwicki. "Iesirea din actionariatul Orange s-ar putea petrece chiar si anul viitor, daca cineva ne ofera un pret corect pentru portofoliul nostru", a precizat acesta.

PORTOFOLIU

Credisson este o societate specializata in intermedierea si acordarea de credite de consum, desprinsa anul trecut din Flanco. Pana in aceasta vara, ambele companii au avut un actionariat similar. Credisson gestioneaza in prezent credite cu un sold total de aproape 300 de milioane de euro, din care 120 de milioane de euro reprezinta finantari preluate in cont propriu din activitatea derulata de Flanco, a declarat Florin Andronescu, presedintele Credisson. De la separarea activitatilor, compania a semnat contracte si cu alte societati de vanzare cu amanuntul, printre care Elvila, Depozitul de Calculatoare, Best Computers, Praktiker, Cora, Delta. Bugetul de credite pentru 2004 se ridica la 116 milioane de euro.
×
Subiecte în articol: economic milioane credisson