x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Erste Bank si BCP Millennium continua cursa pentru BCR

Erste Bank si BCP Millennium continua cursa pentru BCR

27 Oct 2005   •   00:00
Erste Bank si BCP Millennium continua cursa pentru BCR

Erste Bank si BCP Millennium au facut cele mai bune oferte pentru cumpararea pachetului de 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane. Cei doi finalisti vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat primele.

Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret. Banca de investitiui Keefe, Bruyette and Woods (KBW) a evaluat BCR la 5,5 miliarde de euro, iar pachetul de actiuni scos la vanzare la 3,4 miliarde euro. O alta analiza, realizata de Goldman Sachs, evalueaza BCR la o suma cuprinsa intre 3,8 si 5,8 miliarde euro. Erste Bank se afla inscrisa si in procesul de privatizare a CEC. Dupa toate probabilitatile, ea nu se va retrage insa din cursa pentru CEC decat dupa ce ar castiga privatizarea BCR. Marele perdant al cursei este Deutsche Bank, pe care analistii o plasau printre favoriti.

Potrivit grilei de punctaj stabilita de comisia de privatizare a bancii, pretul va fi cel mai important criteriu de departajare a concurentilor. Pretul oferit va reprezenta 90% din grila, iar criteriile tehnice - doar 10%.

BCR nu inseamna doar banca BCR. Catigatorul va achizitiona implicit pachete majoritare la catova companii de succes la carea banca este actionar majoritar: BCR Leasing, BCR Securities, BCR Asigurari, BCR Asset Management, Anglo-Romanian Bank si BCR Chisinau.

Erste Bank

www.sparkasse.at/erstebank/group/home
Erste Bank este fondata in Austria, dar este prezenta si in Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia si Serbia, cu un total de aproape 11 milioane de clienti. In luna iulie Erste anunta achizitia pachetului de 83% din actiunile Novosadska banka din Serbia pentru aproape 73 de milioane de euro. Achizitia BCR este insa incomparabil mai importanta tinand cont numai de faptul ca BCR i-ar aduce aproape cinci milioane de noi clienti. BCR avea la sfarsitul anului trecut, 4,5 milioane clienti persoane fizice si juridice, in crestere cu aproape 15% fata de decembrie 2003

Millennium bcp

www.bcp.pt
Millennium bcp vrea musai sa ia BCR. O echipa de peste 100 de oameni lucreaza, in acest sens, la Bucuresti, sub coordonarea lui Jose Toscano, directorul general al diviziei Fuziuni si Achizitii, astfel incat oferta de privatizare pe care o va depune cea mai mare banca portugheza sa fie cea mai buna. Nu au reusit sa fie cei mai buni, dar au ocupat locul doi, calificant. Achizitia principalei banci din Romania este vazuta de oficialii portughezi drept un pilon important pentru extinderea grupului Millennium bcp. "Vrem sa mentinem BCR ca banca romaneasca, avand o conducere autohtona, intr-un grup European", a declara in urma cu cateva saptamani Paulo Teixeira Pinto, presedinte si CEO al Millennium bcp. Intr-un mod asemanator a procedat, de altfel, liderul pe toate segmentele al sistemului bancar portughez atat in Polonia, cat si in Grecia, unde activeaza sub branduri locale (Bank Millennium, respectiv Nova Bank). Banca portugheza nu ia in calcul un scenariu alternativ, de genul cumpararii altei banci, in cazul in care ar pierde cursa pentru BCR, pentru simplul motiv ca nici nu concepe ca n-ar putea castiga. Oficialii Millennium bcp spun ca venirea lor in BCR ar aduce, de la sine, ca investitori strategici o sumedenie de alte companii portugheze (partenere sau cliente) in Romania si ca nu au decis sa achizitioneze cea mai mare banca a sistemului din ratiuni geografice. "Daca discutam geografic, ne duceam in Spania, unde nu suntem prezenti, nu in Romania", da asigurari Paulo Teixeira Pinto, care tine sa intareasca: "Ne intereseaza afacerea BCR, este o oportunitate foarte buna si pregatim o oferta profesionista si foarte puternica".
×
Subiecte în articol: economic bancă bank erste erste bank millennium