x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Escrocheria CI-CO vrea „dizolvarea"

Escrocheria CI-CO vrea „dizolvarea"

28 Apr 2004   •   00:00
Escrocheria CI-CO vrea „dizolvarea"

O escrocherie celebra e pe punctul de a dipare in ceata. Un fost cenzor al societatii, Adrian Marghescu, a adresat instantei judecatoresti o cerere pentru dizolvarea companiei CI-CO pe motiv ca aceasta nu a mai depus bilanturile contabile de patru ani.

CATALIN BUDESCU

In spatele acestei cereri este dorinta micilor actionari ai societatii, printre care se numara Agrom Trsut si Bivuac Impex, de a se sustrage de la expertiza contabila ceruta de actionarul majoritar al companiei CI-CO SA, SIF Muntenia. Acuzati de SIF Muntenia ca au devalizat compania si au facut pierdute milioane de dolari si active ale societatii, acestia au recurs la un tertip.

Un actionar minoritar, Adrian Marghescu, a cerut dizolvarea CI-CO, instiintarea fiind primita insa doar de firmele Agrom si Bivuac. Astfel se reusea evitarea Adunarii Generale a Actionarilor si se trecea si peste SIF Muntenia, detinatoarea pachetului majoritar de actiuni. Conducerea SIF Muntenia a aflat despre aceasta cerere cu totul intamplator. La prima infatisare, care a avut loc la Tribunalul Bucuresti, Sectia Comerciala in cursul zilei de luni, atat SIF Muntenia cat si sindicatul din societate au cerut fiecare in nume propriu instantei judecatoresti interventia ca parti separate in acest nou proces.

Amanare pentru 17 mai

Ar fi chiar hilar daca la 17 mai, noua data stabilita de instanta pentru solicitarile depuse, aceasta ar respinge cererea de interventie in proces. „Atata timp cat SIF Muntenia este actionarul majoritar (cu 92,1%), dar pe de alta parte impiedicata sistematic sa participe sau sa convoace AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) societatii de catre actionarii minoritari, cererea depusa de aceasta persoana (n.r. Adrian Marghescu) este nestatutara.

Pentru o astfel de solicitare un actionar minoritar trebuie sa depuna in primul rand o cerere in cadrul AGA", ne-a declarat Teodor Mihaiescu, presedintele SIF Muntenia. El sustine ca in spatele solicitarii instantei pentru dizolvarea CI-CO „se afla actionarii minoritari care sunt mana in mana si care vor acum sa scape de o posibila ancheta penala pentru devalizarea companiei".

Fraude si acuzatii

SIF Muntenia se afla acum in postura de a pierde si ce nu a avut. „Societatea CI-CO SA a fost devalizata constant de anumiti administratori care sunt si actionari in cadrul societatii. Doar instrainarea unor active ale societatii a adus un prejudiciu de circa 10 milioane de dolari. Desi suntem actionari majoritari nu stim unde au mai disparut inca 5-6 milioane de dolari, bani lichizi. Nu am putut face ordine in aceasta companie pentru ca nu am putut particiapa la AGA vreodata din cauza refuzului constant al actionarilor minoritari care sunt si in consiliul de administratie. Acestia sunt Alecu Leonard si Marcel Iacob, actionari la Agrom Trust, Popescu Eugen si Popescu Emilia actionari la Bivuac Impex", a precizat Teodor Mihaiescu. El a adaugat ca un numar de 80 de centre de sifonarii care faceau parte din CI-CO „au fost vandute de acestia pe nimic, iar sapte fabrici de gheata plus terenul aferent din Bucuresti nu mai fac parte nici ele din societate. Un exemplu elocvent este suma de 3,6 milioane de dolari care era la Banca Furnica si care a fost transferata de acolo si facuta pierduta. La acestea se adauga si faptul ca din activele construite ale societatii, de 50.000 de metri patrati, la aceasta ora nu mai sunt in proprietatea CI-CO decat in jur de 26.000-27.000".

SIF Muntenia cere ancheta penala

In cazul privatizarii CI-CO au trecut de-a lungul timpului prin fata procurorilor fosti directori FPS si SIF Muntenia, rude ale acestora, prieteni, politisti. In total nu mai putin de 16 persoane, iar numarul acuzatiilor poate oricand sa creasca. Printe cei anchetati s-a aflat si controversatul om de afaceri Sorin Beraru, cel despre care multa lume crede ca a fost „creierul" intregii devalizari a societatii continuata apoi si de altii.

Situatia actuala vine pe fondul „nedepunerii bilanturilor contabile tocmai pentru a se ajunge la asa ceva, adica la dizolvarea societatii CI-CO SA. In acest mod toate fraudele ar fi acoperite, iar cei vinovati ar scapa. SIF Muntenia nu este de acord si tocmai din acest motiv vrem sa stopam incercarea de sustragere a vinovatilor de la o ancheta penala care s-ar declansa o data cu incheierea expertizei incepute", a incheiat Mihaiescu.

Spaga la procuror

600.000 de dolari: aceasta a fost suma pe care urmaritul general Sorin Beraru a incercat sa o ofere in vara anului 2002 prin politisti-infractori unui procuror de la Curtea Suprema de Justitie, in schimbul rezolvarii tuturor problemelor penale pe care le are in Romania. Principalul executant al operatiunii, pusa la cale timp de aproape patru luni, a fost Haim Steinberg, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Beraru si un personaj ale carui controversate afaceri din Bucuresti fusesera luate deja la cercetat de politie. Suma se impartea in 100.000 de dolari pentru revocarea mandatului de arestare pe numele lui Beraru, 200.000 de dolari pentru scoaterea de sub urmarire penala sub acuzatiile de spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni si 300.000 de dolari pentru ca Beraru sa scape de toate dosarele instrumentate in clipa de fata (CI-CO, Furnica, etc.) impotriva sa.

Cum a inceput... sfarsitul

In procesul CI-CO primii care „au cazut" au fost patru angajati ai FPS (Alin Giurgiu, fost director general executiv, Dan Gozia, Mihai Dimonie si Corneliu Mandrescu, fosti directori) acuzati de abuz in serviciu, deoarece ar fi favorizat cumpararea pachetului majoritar de actiuni la CI-CO. De fapt, la 30 martie 1999, Fondul Proprietatii de Stat (FPS) a cedat catre SIF Muntenia, prin compensare cu participatii la alte societati, 76,46% din actiunile CI-CO, pierzand astfel dreptul de a incasa dividende de circa 31 miliarde lei. O zi mai tarziu, printr-un plasament secundar privat pe piata Rasdaq, SIF Muntenia a transferat pachetul de actiuni (inclusiv dreptul la dividende) unui grup de trei investitori: Pharma Tech, Sorin Beraru si Grupul Industrial Titan. Noii actionari majoritari ai CI-CO au decis sa nu distribuie dividende, lucru care i-a infuriat pe actionarii minoritari: Bivuac Impex SRL, Agrom Trust SA si Asociatia Chiriasilor Halelor Obor. CNVM a anulat plasamentul privat, astfel ca SIF Muntenia a redevenit proprietarul celor 76,46% din actiuni.

Beraru, „sub protectie"

Dosarul lui Sorin Beraru cuprinde 17 volume de privatizari frauduloase si licitatii trucate pentru aprovizionarea sistemului sanitar romanesc cu materiale consumabile. Beraru a devenit stapan peste societatile Reco, Diham, Flamura, FRB, Mecapol, Comautosport, Chibro, Stomobi, toate din Bucuresti, Criotex Oradea si Saltex Salonta. Beraru a constituit de asemenea societatea Multisistem Industry, cu ajutorul careia a castigat zeci de licitatii de la FPS incasand milioane de dolari fara sa miste un deget. Afacerea CI-CO este doar unul din nenumaratele exemple ale sprijinului primit de Beraru de la autoritatile romane care „au uitat" sa-l mai caute. In luna mai 1999, la o luna dupa ce CI-CO SA a fost facuta cadou lui Beraru - la pretul de patru milioane de dolari, desi fabrica avea in cont circa 8,6 milioane de dolari si 9,5 miliarde lei! - doua fundatii PNTCD au fost blagoslovite cu cate 300 milioane lei sponsorizare. Beneficiarele au fost „Fundatia pentru Democratie Crestina", condusa de Ion Diaconescu si Fundatia „Omenia", patronata de Minodora Ilie, consilier guvernamental la acea vreme.
×