x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eşecul Petrom sau cum se autosabotează Guvernul

Eşecul Petrom sau cum se autosabotează Guvernul

25 Iul 2011   •   07:35
Eşecul Petrom sau cum se autosabotează Guvernul

"Un esec rasunator", "indiferenta totala din partea clasei politice", "lipsa de promovare, "netransparenta" si "lacomie" sunt doar cateva dintre reactiile la cald ale pietei de capital dupa ce cabinetul Boc a fost incapabil sa convinga investitorii si populatia sa cumpere actiuni la cea mai mare, cea mai cunoscuta si cea mai profitabila companie din economia romaneasca - OMV Petrom.
Vinerea trecuta, la inchiderea ofertei, mai putin de jumatate din pachetul de 9,84% pus pe "taraba" de Guvern fusese subscris, potrivit surselor apropiate tranzactiei, cu mult sub pragul de 80% la care oferta s-ar fi incheiat cu succes.

Dincolo de urmarile imediate, deznodamantul nefericit al celei mai mari oferte de actiuni din istoria Romaniei este mai nociv pe termen mediu si lung, in conditiile in care statul isi doreste sa mai scoata la vanzare, pana la finele anului, pachete de actiuni la alte doua companii importante din portofoliu - Transelectrica si Transgaz -, iar in 2012 planuieste listarea Romgaz si Hidroelectrica. Toate aceste operatiuni fac parte din programul de privatizare pe care autoritatile locale si l-au asumat in fata FMI si de care a depins obtinerea imprumuturilor.

Habarnisti
Anuntul oficial din partea Ministerului Economiei a venit la mai bine de trei ore de la inchiderea ofertei si nu a facut decat sa confirme ceea ce toata piata stia deja, fara sa ofere explicatii sau alte informatii suplimentare. "Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta. Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni al OMV Petrom nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", se spune in comunicatul ministerului.
Mai mult, premierul Emil Boc nu avea cunostinta vineri, la doua ore dupa incheierea ofertei, despre nivelul subscrierilor si s-a multumit doar sa dea asigurari ca economia nu are nevoie urgenta de banii din privatizari. "Asteptam rezultatul comisiei de privatizare, dar Romania nu este disperata in momentul de fata sa vanda la orice pret si oricum. Am stabilit un pret minim, vedem care este situatia. Avantajul tarii este insa ca nu avem o situatie disperata astfel incat sa vindem la orice pret si in orice conditii", a declarat prim-ministrul.

N-au tinut seama de sfatul specialistilor


Oamenii care sunt zilnic in piata de capital vad insa situatia altfel. "Guvernul nu a inteles ca pentru a incuraja toti romanii sa vina la Bursa trebuie sa ofere un pret cu discount. Daca fixa un pret minim de 0,33 lei s-ar fi subscris mai mult ca sigur toata transa pentru retail si in felul acesta ar fi existat o ancora, un punct de sprijin. Investitorii au fost la dispozitia lor 24 de ore pe zi, si cu toate acestea asistam la unul dintre cele mai rasunatoare esecuri pentru dezvoltarea economiei romanesti, tinand cont ca vorbim de cea mai mare companie din economie", sustine presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), Dumitru Beze.


Intermediarii ofertei, banca ruseasca Renaissance Capital, alaturi de casele locale de brokeraj BT Securities, Romcapital si EFG Securities, au propus de altfel Guvernului sa fixeze pretul minim la 0,33 lei pe actiune, cu aproape 15% sub cotatia titlurilor SNP de la Bursa din acel moment, insa sugestia a fost refuzata de Executiv.
Autoritatile statului s-au grabit de altfel inca de martea trecuta sa-si ia masuri de precautie in cazul unui esec, anuntand, prin vocea secretarului de stat in Ministerul Finantelor Dan Lazar, ca oferta va fi amanata pentru anul viitor in cazul in care nu se va reusi vanzarea a 80% din actiuni. Guvernul urmeaza sa stabileasca o data exacta cand va fi reluata oferta, insa pentru multi ea este vazuta deja drept o "ciorba reincalzita".
Operatiunea s-a derulat pe parcursul a doua saptamani, intre 11 si 22 iulie, iar statul ar fi incasat peste 600 de milioane de euro (2,65 miliarde de lei) daca titlurile ar fi fost subscrise la pretul maxim, de 0,46 lei. Chiar si la pretul minim, care a fost stabilit la 0,3708 lei pe actiune, Guvernul tot ar fi obtinut aproape 500 de milioane de euro (2,06 miliarde lei). In ambele cazuri, oferta ar fi fost cea mai mare din istoria bursei romanesti.

S-au suparat pe investitorii autohtoni


Surprinzator, reprezentantii Petrom au fost "suparati" mai mult pe investitorii locali, care nu si-au aratat interesul, si nu pe Guvern, care a fost incapabil sa fie un bun vanzator. "stim cu totii ca 95% din finantari se fac prin credite. De ce? Pentru ca nu exista piata de capital. Acum exista o oportunitate, daca statul s-a hotarat sa vanda aceste pachete pe Bursa, dar daca nu o sprijiniti nu aveti viitor pe piata de capital. Exista interes din partea jucatorilor mari, dar nu vor veni daca nici voi nu faceti nimic. Chiar nu sunteti interesati de ce facem noi la Petrom? Eu sunt interesata de ce faceti voi", a fost reactia directorului general al Petrom, Mariana Gheorghe, la o intalnire cu fondurile de pensii, fondurile mutuale si SIF-urile, adica cei mai importanti investitori institutionali locali . Intalnirea a avut loc joia trecuta, cu o zi inainte de inchiderea ofertei, cand esecul deja se intrevedea.

Brokerii, pe de alta parte, care au simtit pulsul ofertei chiar din piata, nu au niciun dubiu ca singurul vinovat pentru esec este Guvernul. "Lipsa de promovare si informare este cea care a ingropat aceasta oferta, aici s-a gresit flagrant, la promovarea catre marea masa. Romanilor nu li s-a explicat niciun moment ce castig ar putea sa obtina intrand in actionariatul celei mai mari companii locale", subliniaza Grigore Chis, director general la Broker Cluj.

Listati divortul Columbenilor pe Bursa!


Esecul devine cu atat mai rusinos pentru Guvernul Romaniei cu cat acesta a avut in permanenta la dispozitie deja celebrul exemplu polonez, unde cetatenii obisnuiti s-au ingramadit cu sutele de mii de fiecare data cand statul a scos la vanzare actiunile din portofoliu, si doar pentru ca ofertele au beneficiat de campanii de promovare corespunzatoare.

"Clasa politica nu s-a implicat absolut deloc. Nu s-a stiut niciodata cat era nivelul subscrierilor, un pret exact, nu li s-a oferit discount nici fondurilor de pensii, care cu siguranta ar fi cumparat, nu s-a vazut zilnic pe ecranul Bursei ce se intampla cu oferta, cand noi, romanii, exact de transparenta avem cea mai mare nevoie. Eu, daca nu eram implicat de atatia ani in piata de capital, nu as fi aflat de aceasta oferta. De la marile posturi de televiziune am aflat de cate ori s-a dus si s-a intors Monica Columbeanu din America si nimic despre oferta Petrom. Sunt sigur ca doar cu investitorii locali se puteau subscrie mai mult de jumatate din actiuni daca se facea publicitate. O alta greseala strategica ridicola a fost ca nu s-au facut publice rezultatele companiei pe primul semestru, cand era absolut necesar si la indemana', a completat Chis.
Petrom urmeaza sa anunte rezultatele la 6 luni peste doua saptamani, pe 8 august.

×
Subiecte în articol: petrom boc listare la bursă