x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Este criză de birouri

Este criză de birouri

de Daniela Ivan    |    26 Mai 2008   •   00:00
Este criză de birouri

Firmele preînchirieze sediul dorit cu mult timp înainte de finalizarea imobilului. Acestea caută clădiri cu parcări, facilităţi pentru angajaţi, aproape de mijloacele de transport în comun.

Office - firmele caută sedii

Firmele preînchirieze sediul dorit cu mult timp înainte de finalizarea imobilului. Acestea caută clădiri cu parcări, facilităţi pentru angajaţi, aproape de mijloacele de transport în comun.

Piaţa spaţiilor de birouri se confruntă cu un dezechilibru între cerere şi ofertă, ceea ce favorizează în­mul­ţi­rea contractelor de preînchiriere, me­todă prin care companiile îşi re­zervă sediul dorit cu mult timp îna­in­te de finalizarea imobilului. “Pro­ce­dura are o influenţă pozitivă asupra pieţei de birouri, întrucît numărul mare de clădiri preînchiriate conduc la scăderea riscului investiţiei”, spun analiştii imobili­ari de la compania ESOP. Livrareamai multor proiecte de anvergură este aşteptată în perioada 2008-2010 care vor aduce pe piaţă de birouri peste 1.570.000 mp. Lipsa terenurilor din zonele centrale a condus la creşterea nivelului chi­riilor în aşa-numitul Central Business District şi dinamizarea cererilor pentru zonele secundare. Acum, în Bucureşti o clădire de clasa A are chirii cuprinse între 17 şi 24 de euro/mp.

TENDINŢE. Firmele caută proiectele complexe, localizate aproape de centrul oraşului, preferinţă justificată de complexitatea facilităţilor oferite: galerii comerciale, restaurante, cafenele, locuri de relaxare. Un exemplu edificator în acest sens este succesul uriaş de care s-au bucurat parcuri de afaceri precum Sema Parc, unde primele două clădiri de birouri au fost preînchiriate aproape integral cu mai mult de un an inainte de finalizare. De asemenea, chiriaşii au devenit tot mai pretenţioşi. Conducerea companiilor doreşte spaţii de birouri amplasate cît mai aproa­pe de mijloacele de transport în comun şi cu dotări cît mai multe.

Ecologic. Sînt preferate clădirile construite din materiale ecologice cu multe spaţii verzi. Un proiect foarte modern este construit de firma Giordan, în zona Turda şi în apropiera Bulevardului Ion Mihalache. Imobilul este construit în regim eco-building, incluzînd spa­ţii verzi amenajate pe terase. Pe lîngă materialele de ultimă oră uti­lizate în construcţie pentru un plus de securitate şi confort, arhitectura este atent integrată în con­cep­tul de eco-building incluzînd fe­restre mari, pe trei laturi, care permit pătrunderea luminii naturale.

×
Subiecte în articol: economic birouri