x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ESTIMARE/Inflaţie de 1% în ianuarie

ESTIMARE/Inflaţie de 1% în ianuarie

de Florina Zainescu    |    11 Feb 2009   •   00:00
ESTIMARE/Inflaţie de 1% în ianuarie

Analiştii economici stau cu ochii pe cursul de schimb şi pe preţuri şi sunt pesimişti cu privire la evoluţia inflaţiei în prima lună a anului. În aşteptarea datelor privind evoluţia indicelui preţurilor de consum în luna ianuarie 2009, care vor fi publicate mâine de Statistică, aceştia estimează o creştere accelerată a ratei inflaţiei la circa 1%.



Anul trecut, rata inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere la 6,3%, faţă de 6,57% în 2007, nivel sub aşteptările analiştilor şi al băncii centrale, pe fondul unei performanţe bune în luna decembrie, când preţurile de consum s-au majorat cu numai 0,23%. Aceasta este vestea bună. Vestea proastă este că preţurile de consum au crescut în ianua­rie cu 0,9% - 1,1% faţă de luna precedentă şi cu 6,3% - 6,6% în termeni anuali, după cum estimează economiştii mai multor bănci autohtone, citaţi de Mediafax. Vestea şi mai proastă este că majorarea inflaţiei înseamnă scăderea puterii noastre de cumpărare.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, consideră că accelerarea inflaţiei la 6,5% a fost cauzată în principal de deprecierea leului, care s-a reflectat mai ales în serviciile de telefonie, dar şi de presiunile exercitate din partea unor patronate pentru creşteri ale preţurilor alimentelor. "În principiu, în lunile ia­nuarie şi februarie se vor înregistra rate de inflaţie ridicate. În februarie se vor vedea scumpiri la alimente de circa 10% ca urmare a ajustării la evoluţia cursului", a declarat el. Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, consideră că atât evoluţia cursului de schimb, cât şi actualizarea ac­ci­ze­lor au determinat accelerarea infla­ţiei la 1% în ianuarie, respectiv la o rată anuală de 6,5%. Rata de schimb anunţată de Banca Centrală Europeană pentru calculul accizelor datorate bugetului de stat este de 3,7364 lei/euro în 2009, comparativ cu 3,3565 lei/euro anul trecut. Pe de altă parte, directorul general al institutului independent de previziuni macroeconomice MacroAnalitica, Laurian Lungu, consideră că inflaţia s-a menţinut în jur 6,3% în ianuarie, în contextul în care efectele deprecierii leului au fost contrabalansate de reducerea cererii.

"În 2009, inflaţia se va reduce în principal din cauza reducerii cererii. Pe termen scurt, aproximativ şase luni, nu mai anticipez că vor exista alţi factori inflaţionişti în afară de deprecierea leului, dar mi-e greu să văd o reducere foarte mare şi bruscă", a adăugat Lungu.

Majoritatea analiştilor economici mizează pe o reducere a ratei anuale a inflaţiei la sfârşitul lui 2009.

"Pentru 2009, anticipez un trend dezinflaţionist, astfel încât rata anuală se va plasa la finele anului la 5,4%", a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR). Ionuţ Dumitru este chiar mai optimist, mizând pe o rată anuală a inflaţiei de 4,5% la sfârşitul anului. "În a doua jumătate a anului, presiunea din partea cursului se va diminua, iar încetinirea cererii agregate va duce la temperarea presiunilor inflaţioniste, astfel încât rata anuală a inflaţiei va ajunge la 4,5% la finalul lui 2009", a declarat el. La polul opus se situează economistul ING Bank Nicolaie Chidesciuc. El consideră că procesul de dezinflaţie va continua până în luna iunie, dar într-un ritm mai lin, din cauza deprecierii leului. "Ulterior, esti­mez că rata anuală a inflaţiei va urca din nou, până la 8% la finele anului, în principal tot din cauza deprecierii leului, care va atinge un vârf în luna septembrie. În 2009, anticipez că vor mai exista presi­uni şi din partea preţurilor administrate şi cele alimentare", a spus Chidesciuc.

SCUMPIRI
Deprecierea puternică a leului în raport cu euro atrage după sine majorări de preţuri la alimente. Asta pentru că România importă aproape 70% din materia primă, iar scumpirea monedei europene se reflectă direct în costul mâncării. Drept urmare, la carne şi produse din carne sunt estimate majorări de preţ care merg de la 5%-6% până la 25%-30% în 2009. "În condiţiile în care la trei produse de bază, carnea, laptele şi fructele, avem importuri de 70%-80%,în februarie aşteptăm creşteri de preţuri de 7%-10%", a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar.

Jucătorii din industria lactatelor declară că importurile de lapte - de circa 30% - ar putea fi reduse în condiţiile deprecierii leului faţă de euro, însă se vor aduce în continuare de peste graniţă fermenţi şi alte ingrediente. Însă celmai mare impact asupra preţului de comercializare a laptelui în perioada imediat următoare o are scumpirea ambalajelor care provin aproape în tota­litate din străinătate.


Deficitul de cont curent va coborî sub 10% anul acesta

Deprecierea leului, responsabilă pentru creşterea preţurilor, nu va contribui prea mult la reducerea deficitului de cont curent, consideră analiştii. Cu toate acestea, estimările lor arată că în anul 2009 deficitul de cont curent se va reduce de la 12,5%-13,2% din PIB anul trecut la sub 10% din PIB în acest an. Libocor apreciază că ajustarea deficitului de cont curent s-a datorat în 2008 diminuării aportului negativ al deficitului comercial, pe fondul revenirii exporturilor încă de la începutul anului trecut. "Estimez că deficitul de cont curent va ajunge la 11% din PIB în 2009, în contextul menţinerii tendinţei de diminuare a deficitului co­mercial şi efectului pozitiv al profiturilor reinvestite, superior ca impact diminuării probabile a transfe­rurilor curente", a spus Libocor.

Ceilalţi analişti chestionaţi anticipează o reducere a deficitului de cont curent în 2009 până la un nivel de sub 10% din PIB.
Anghel a precizat că prognoza de deficit de cont curent pentru 2008 s-ar putea ajusta destul de mult, dacă PIB-ul a scăzut sub propriile previziuni.

×
Subiecte în articol: economic leului inflaţiei curent cont