x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ESTIMĂRI/Cererea de oţel, în cădere liberă

ESTIMĂRI/Cererea de oţel, în cădere liberă

de Diana Grădinaru    |    17 Dec 2008   •   00:00

Cererea de oţel la nivel global va scădea şi mai mult în următoarele câteva luni, au anunţat ieri experţi din domeniu în cadrul unei întâlniri în Kuala Lumpur.



Cererea de oţel, producţia şi preţurile au scăzut, mari concedieri au fost anunţate, iar cererea pentru materii prime precum minereuri de fier sau cărbune a scăzut drastic, a declarat Risaburo Nezu, preşedintele comitetului de oţel al OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Previziunile pe termen scurt privind cererea de oţel sunt foarte sumbre, a mai spus el, şi reflectă un nivel scăzut al investiţiilor de capital, al activităţilor din construcţii şi o scădere a nivelului producţiei de maşini în multe pieţe.

PREŢURI REDUSE
Zonele în care cererea de oţel a scăzut în mod deosebit sunt America de Nord, Europa şi chiar regiuni din Orientul Mijlociu.  Cererea globală în scădere a provocat o reducere a preţurilor în cazul produselor pe bază de oţel în numeroase regiuni în ultimele câteva luni. În unele pieţe, preţurile au scăzut cu aproape 50% faţă de cele mai ridicate niveluri înregistrate în această vară.
Predicţiile pe termen scurt pentru modul cum va evolua cererea de oţel nu sunt deloc îmbucurătoare. În contextul în care condiţiile de creditare sunt din ce în ce mai aspre, iar rata şomajului este în creştere, experţii din industrie nu se aşteaptă la cheltuieli semnificative din partea consumatorilor pentru achiziţionarea de bunuri pe bază de oţel, precum automobilele sau electrocasnicele.

×
Subiecte în articol: economic otel