x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asociația APRIL: Produsele alimentare să nu mai fie etichetate eronat

Asociația APRIL: Produsele alimentare să nu mai fie etichetate eronat

09 Aug 2019   •   13:09
Asociația APRIL: Produsele alimentare să nu mai fie etichetate eronat
Sursa foto: anyaberkut/Getty Images/iStockphoto

Pe de o parte producătorii trebuie să înțeleagă că nu mai merge să facă fraudă prin etichetarea eronată a produsului, inducând astfel în eroare consumatorul, iar autoritățile de control să fie bine  pregătite, imparțiale și exigente, este de părere Dorin Cojocaru, președintele preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), la o conferință de specialitate.

"Trebuie să facem unele compromisuri, pentru să suntem o societate civilizată, suntem în 2019 şi respectăm nişte regulamente. Trebuie să avem etichetarea corespunzătoare, să se scrie procentul de grăsime, procentul de proteină, valorile nutriţionale. Dacă doriţi să trăim conform Bibliei, ca acum 2000 de ani, în care se scria să mâncăm direct de la furnizor, atunci ne cumpărăm 2-3 vaci acasă, 2-3 capre, ne facem o micro-fermă şi trăim într-o lume ideală. Dar, momentan, trăim în România, în Bucureşti, şi trebuie să mergem la piaţă şi la magazine să ne cumpărăm produsele alimentare. Noul Regulament european care modifică Regulamentul 182 pe fraude alimentare e mult mai permisiv, pentru că la nivel de Uniune Europeană civilizaţia şi conştiinţa sunt la alt nivel. La noi aici, în Balcani, încă mai trăim cu chestia aia "Lasă, domne, că merge şi aşa!". Trebuie să scoatem un pic din conştiinţa producătorilor ideea că merge să faci fraudă şi aici ar trebui ca autorităţile de control să fie bine pregătite, să fie imparţiale şi foarte exigente. Pe partea de hypermarketuri, lucrurile sunt ok la câte controale au. În schimb, în pieţele de cartier există multe produse falsificate", a spus  Dorin Cojocaru.

În plus, toţi consumatorii trebuie să fie informaţi atunci când aleg produsele de pe rafturile magazinelor și este de preferat ca aceștia să apeleze la un stil de viață sănătos.

"Trebuie să ne adaptăm dieta în funcţie de viaţa pe care o ducem şi mediul în care trăim, pentru că fiecare avem un organism, iar ADN-ul nostru, factorii de mediu, factorii de muncă, stresul ne influenţează foarte mult şi atunci o dietă trebuie să fie personalizată. Ştiinţa este mult înaintea timpurilor. Poate la noi încă nu s-a împământenit sau nu avem toate informaţiile, dar pe rafturile magazinelor găsim o diversitate foarte mare de produse alimentare îmbogăţite cu Omega3, degresate, fără grăsimi, fără zahăr, fără lactoză. Dumneavoastră trebuie să fiţi foarte bine informaţi pentru a alege de pe rafturile hypermarketurilor produsele potrivite. ",a mai adăugat președintele APRIL.
 AGERPRES

×
Subiecte în articol: etichetare produse alimentare