x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro, estimat la aproape 4,8 lei în primăvară

Euro, estimat la aproape 4,8 lei în primăvară

de George Sarcinschi    |    25 Oct 2019   •   11:52
Euro, estimat la aproape 4,8 lei în primăvară

Leul  se va deprecia în următoarele 12 luni, în timp ce rata medie a inflaţiei va atinge o cotă de 3,82%, potrivit previziunilor asociaţiei profesioniştilor în investiţii CFA România.   Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967 lei/euro, iar pentru orizontul de 12 luni, de 4,8471. De asemenea, analiştii estimează  o majorare a primei de risc a României.

 

"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

"Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României (peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea preţului CDS pentru România)",  se precizează în documentul citat.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020 faţă de octombrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,82%. Valoarea actuală (septembrie 2019 faţă de septembrie 2018) este de 3,49%, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), care şi-a fixat ca ţintă pe anul în curs un nivel de 2,5% plus sau minus 1 punct procentual.

 

Prima de risc este aşteptată să urce. Peste 70% dintre participanții la sondaj anticipează majorarea prețului CDS pentru România. CDS (Credit Default Swap) este costul riscului pentru fiecare debitor în parte, care se adaugă la dobânda de bază.

 

Încrederea în economie scade

În luna septembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 4,8 puncte, până la valoarea de 47,6 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 2,9 puncte. Acest indicator ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

 

×