x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro in cadere

Euro in cadere

02 Iun 2005   •   00:00

Saptamana neagra pentru moneda unica europeana. Euro a scazut la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni dupa ce atat Franta cat si Olanda au spus un nu hotarat Constitutiei europene.

  • de DANIELA IVAN
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • EFECT. Votul de blam dat Constitutiei Europene a determinat deprecierea monedei unice
    In ultima saptamana, euro a pierdut teren in raport cu moneda americana, coborand de la aproape 1,27 dolari la 1,228 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni si jumatate. Moneda europeana s-a depreciat cu aproximativ 3% pe parcursul a cinci sedinte de tranzactionare.

    Caderea euro a inceput luni dupa ce francezii au respins prin referendum Constitutia europeana. Moneda europeana a scazut cu 0,8%, la 1,2471 unitati pentru un dolar, cea mai slaba cotatie inregistrata din luna octombrie. Devalorizarea a continuat marti cand euro a scazut cu mai mult de un procent fata de dolar.

    Cotatia euro a fost de 1,2317 dolari, dupa ce ajunsese, anterior, la 1,2312 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din luna octombrie 2004.

    LOVITURA MEDIA. Cea mai puternica scadere a cotatiilor euro a avut loc miercuri cand in presa au aparut informatii conform carora oficialii financiari germani au discutat, in cadrul unei intalniri la nivel inalt, posibilitatea esecului Uniunii Monetare Europene (EMU). Revista germana Stern sustine ca participantii la intalnire au sustinut ideea conform careia nivelul inflatiei si diferentele de crestere economica din cadrul zonei euro reprezinta un pericol real pentru viitorul regiunii. Euro s-a depreciat in raport cu moneda americana, pana la 1,2280 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni si jumatate. Publicatia germana a mai informat ca in cadrul discutiilor a aparut chiar ideea dizolvarii uniunii monetare, insa nu a specificat cine a intocmit acest scenariu.

    SLABICIUNE ECONOMICA. Analistii avertizeaza pe de alta parte ca nesiguranta politica din zona euro apare intr-un moment in care economia da semne clare de slabiciune. Potrivit datelor de saptamana trecuta, increderea in economia germana se afla la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, iar grupurile industriale solicita Bancii Centrale Europene sa reduca ratele dobanzilor pentru incurajarea cererii interne.

    REVENIRE USOARA. Ieri, in spatiul comunitar, moneda europeana s-a apreciat cu un cent fata de dolar si a dat semene ca incepe sa-si revina dupa caderea pe care a suferit-o in ultimele zile, cand a atins cel mai scazut nivel din ultimele opt luni.

    IN ROMANIA. Piata valutara romaneasca a reactionat pe fondul respingerii Constitutiei Europene de catre Franta si ulterior de catre Olanda. Imediat dupa referendumul francez, luni, 30 mai, Banca Nationala a cotat dolarul cu aproape 100 de unitati mai mult fata de ziua precedenta. In schimb, euro a crescut cu numai 25 de unitati. In zilele urmatoare dolarul si-a mentinut cresterea, ajungand ieri la 29.433 de lei, iar euro a oscilat in jurul a 36.170 de lei. Ieri, potrivit cotatiilor realizate de BNR un euro valora 36.158 de lei.

    CASE DE SCHIMB. Casele de schimb au privit cu precautie evolutia valutelor si au pastrate marje de siguranta mari intre cursurile de vanzare si cele de cumparare. Un euro se putea cumpara cu 36.200 - 36.630 de lei si vinde cu 35.400- 35.730 de lei. In schimb, moneda americana se putea cumpara cu 29.600 - 30.150 de lei si vinde cu 28.300-29.200 de lei.

    ATENTIE LA RISCUL VALUTAR
    Moneda unica europeana va continua, cel mai probabil, sa continue trendul descendent pe care a intrat in raport cu dolarul, a declarat recent Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El crede ca aceasta evolutie ar putea fi influentata si de votul negativ acordat de francezi Constitutiei europene, insa principalul suport pentru revenirea dolarului il reprezinta cresterea dobanzilor in Statele Unite. In acest context, guvernatorul BNR a sfatuit publicul nespecialist sa nu minimalizeze riscul valutar in momentul accesarii unui credit. Isarescu sustine ca, in afara creditelor ipotecare, finantarile atrase de persoanele fizice si firmele care nu au venituri in devize straine ar trebui sa fie denominate in moneda nationala.

    "Riscul legat de tranzactiile in valuta trebuie transmis publicului. In ciuda faptului ca imprumuturile in lei au ramas in general scumpe, creditele in valuta sunt riscante", a adaugat oficialul BNR.
    ×
    Subiecte în articol: economic monedă