x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa vrea să vină Rusia la Nabucco

Europa vrea să vină Rusia la Nabucco

09 Feb 2009   •   00:00
Europa vrea să vină Rusia la Nabucco

Parlamentul European (PE) vrea ca Rusia să participe la construcţia gazoductului Nabucco, care trebuie să aducă din 2013 gaze naturale caspice din Asia Centrală în Europa, conform unei surse diplomatice citate de Ria Novosti.



Propunerea este subliniată într-un raport care examinează opţiunile strategice ale UE în sectorul energetic. Documentul, realizat de experţii PE, este aşteptat să fie votat de către eu­ro­par­lamentari, la Strasbourg. Raportul, rea­lizat de franţuzoaica Anne Laperrou­ze, aruncă dubii despre cât de pregătite sunt anumite state din zona Mării Cas­pi­ce să dea gaze naturale pentru Nabucco.

Comisia Europeană este împotriva participării Rusiei la proiectul Nabucco, văzut că un rival al proiectului rusesc South Stream de a aduce gaze din Asia Centrală în Balcani. Conform presei occidentale, South Stream ar creşte dependenţa energetică de Moscova.

În discursul din Parlamentul European, însă, Laperrouze a spus "că pledează pentru o abordare angrenată pentru a conci­lia un dialog cu Rusia, care furnizează 42% din gazul natural al UE". Ea a mai precizat că Nabucco ar avea mai mult de câştigat dacă UE colaborează cu Moscova.

Câteva state-cheie ale Uniunii Europene, Germania, Franţa şi Italia îşi exprimă dubii faţă de nevoia de a construi Nabucco, a avertizat Andrew Mona­ghan, un cercetător al NATO Defense College din Roma. Germanii de la E.ON realizează gazoductul Nord Stream pe sub Marea Baltică, italienii de la Eni fac South Stream alături de Gazprom. Din Franţa, grupul petrolier Total dezvoltă zăcământul de la Shtockman din Arctica, Gaz de France Suez va exploata un zăcământ din Marea Caspică în timp ce Electricite de France are proiecte comune în domeniul electricităţii cu companii de stat ruse.

AZERBAIJANUL ARE GAZ DESTUL
Gazoductul este mai degrabă o ches­tiu­ne economică decât una politică pentru Azerbaijan, a spus şi Ilham Aliyev, pre­şe­dintele acestui stat la summitul dedicat acestui proiect de la Budapesta. Nabucco are destule resurse din Azerbaidjan, a precizat el. "Există câmpuri de gaze naturale în ţara noastră care au re­zerve neexploatate de două-trei trilioane de metri cubi de gaze, care vor satisface nevoile noastre de gaze pentru multe decenii. Noi, desigur, trebuie să lucrăm la anumite programe iar toate trebuie rea­lizate în acord cu termenii pieţei. Noi suntem interesaţi să ştim cât gaz putem vinde" a spus Aliyev, citat de agenţia aze­ră de ştiri APA. "Repet încă o dată că sprijinim pro­iectul şi că suntem gata să cooperăm cu UE şi instituţiile transatlan­tice. Vrem ca proiectul să meargă mai de­par­te", a spus el în faţa reprezentanţilor din statele direct implicate în construcţie, a celor furnizoare şi a reprezentanţilor Uni­­unii Europene. El a completat că ţara sa este gata să joace şi rolul unui stat de tranzit. Acest lucru nu se poate realiza de­cât pentru gazul metan adus de peste Ma­rea Caspică din Turkmenistan şi Kazahstan prin viitoarea conductă trans-cas­pi­că.

Proiectul Nabucco, de 10 miliarde de dolari, este sprijinit de Uniunea Europea­nă şi SUA. Traseul său traversează Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Lucrările trebuie să înceapă în 2010.

TURCIA, CÂŞTIGĂTOAREA- SURPRIZĂ
Recenta dispută a gazului dintre Rusia şi Ucraina pentru preţul gazului şi un nou contract de livrări a afectat 20 de state europene şi a impulsionat Europa să intensifice construcţia de rute alternative de transport pentru alimentarea cu gaze. Rusia a suspendat la 1 ianuarie livrările către Ucraina după ce discuţiile pentru un nou contract n-au avut niciun rezultat. O săptămână mai târziu, Gazprom a tăiat tot gazul pentru Europa, spunând că Ucraina fură gaz destinat Occidentului. În 18 ianuarie s-a ajuns la o înţelegere, în timp ce gazul a început să curgă pe conducte din 20 ianuarie.

Analistul ucrainean Alexander Narbut consideră că Turcia este adevăratul câş­ti­gă­tor al crizei gazului deoarece va avea o importanţă geopolitică mai mare ca urmare a faptului că UE doreşte re­ali­za­rea mai rapidă a gazoductului. Recent, Turcia a cerut 15% din cantităţile de gaze transportate prin Nabucco pentru ea.

"N-ar trebui să ne mişcăm departe de Rusia fără a şti încotro ne îndreptăm. Dacă doar schimbăm Ucraina cu Turcia, încă vom avea toate ouălele noastre într-un singur coş" a spus Monaghan.

România, spectatoarea gazelor

Ministrul Economiei, Adriean Videanu s-a întors cu mâna goală de la summitul pe tema Nabucco desfăşurat în zilele de 26-27 ianuarie la Budapesta. Spre deosebire de noi, vecinii bulgari au obţinut din partea Azerbaijanului furnizarea unei cantităţi anuale de 1 miliard de metri cubi de gaz metan, cu începerea livrării din 2010.
Bulgarii s-au întors cu un rezultat notabil de la Budapesta. Guvernul vecinilor de la sud a anunţat va primi câte un miliard de metri cubi de gaze caspice din 2010 pe an. Înţelegerea a fost parafată la întâlnirea dintre preşedintele azer Ilhan Aliyev şi primul ministru bulgar Sergei Stanishev. Până la terminarea Nabucco, estimată a se întâmpla în 2013, bulgarii vor primi gazul prin conducta Turcia- Grecia, care deja transportă gaze azere în Europa. Pentru aceasta vor mai trebui să construiască doar 80 de kilometri de conductă pentru a se racorda la infrastructura existentă. Realizarea acestei conectări costă 250 de milioane de euro. Companiile de profil din cele două state trebuie să demareze în viitorul apropiat discuţii pentru stabilirea parametrilor tehnici de transport.

×
Subiecte în articol: economic nabucco gaze