x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut iar şomajul a scăzut

Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut iar şomajul a scăzut

01 Mar 2019   •   12:52
Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut iar şomajul a scăzut

Rata anuală a inflaţiei în zona euro în luna februarie 2019 a crescut uşor, până la 1,5%, de la un nivel de 1,4% în luna ianuarie 2019, arată o estimare preliminară publicată vineri de Eurostat, informează Reuters.

Conform acestor cifre, care sunt în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Factset, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna februarie se explică în principal prin accelerare ritmului de creştere a preţurilor la energie, care au înregistrat un avans de 3,5% în luna februarie 2019, după un avans de 2,7% înregistrat în luna ianuarie, precum şi a preţurilor la alimente, băuturi şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,4% în luna februarie 2019, după un avans de 1,8% înregistrat în luna ianuarie.

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor până la 1% în februarie, de la 1,1% în ianuarie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 15 martie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie la 1,4% în zona euro şi la 1,5% în Uniunea Europeană, de la 1,5% şi, respectiv, 1,6% luna precedentă, iar România, Letonia, Estonia şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Eurostat a mai anunţat vineri că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 7,8% în luna ianuarie, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna octombrie 2008. Cifra anunţată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rată a şomajului de 7,9%. În schimb, Eurostat a revizuit în scădere cifrele pe luna decembrie 2018, când rata şomajului în zona euro a fost de 7,8% de la 7,9% cât s-a anunţat anterior.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a scăzut până la 6,5% în luna ianuarie 2019, de la un nivel de 6,6% înregistrat în luna decembrie 2018.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna ianuarie 2019 se înregistrau în Cehia (2,1%), Germania (3,2%), Ungaria şi Olanda (ambele cu 3,6%), Polonia (3,7%), Malta (3,8%) şi România (3,9%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (18,5% în luna noiembrie 2018) şi Spania (14,1%).

Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre, exceptând Danemarca şi Malta. În România, rata şomajului a coborât de la 4,4% în ianuarie 2018, până la 3,9% în luna ianuarie 2019.

Evoluţia salariilor şi inflaţiei este urmărită cu atenţie de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare. AGERPRES

×