x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Evaziune fiscală la supermarket.

Evaziune fiscală la supermarket.

de Daniela Ivan    |    17 Mai 2011   •   21:00
Evaziune fiscală la supermarket.

Vanzarile ilegale de bauturi spirtoase s-au ridicat anul trecut la 700-750 mi­lioane de euro, in timp ce piata le­gala a fost de numai 500 milioane de euro, conform datelor furnizate de pa­tronatul de profil Garant. Asta in­seamna ca evaziunea fiscala re­pre­zinta peste 60% din consumul de bau­turi spirtoase. O buna parte a acestei evaziuni se face prin retelele de supermarketuri. 'Exista tot felul de pro­mo­tii, prin care se ofera alcool la pre­turi foarte mici, chiar si sub pretul pe care-l reprezinta acciza. Tu, supermarket, nu te-ai intrebat cand a venit producatorul cu pretul de 5 lei/sticla daca nu face evaziune, cand stii cat este acciza? Atunci esti si tu complice', a declarat Romulus Dascalu, pre­sedintele Garant, Organizatia Pa­tronala a Industriei Alcoolului si Bau­tu­rilor Alcoolice.

Numarul de banderole fiscale pentru imbutelierea sticlelor (care ara­ta consumul legal) a scazut de la 467 milioane in 2003 la 151,5 milioa­ne in 2009 si la 136 milioane in 2010.

Vestea rea este ca si in acest an contrabanda cu alcool este in floare, pentru ca metodele evazionistilor s-au perfectionat. 'Acest an a inceput ca­tastrofal, suntem disperati', a de­clarat Dascalu. Acesta a precizat ca in primele doua luni din 2011 numa­rul banderolelor s-a redus la 9 milioa­ne, de la 17 milioane in perioada ia­nua­rie-februarie 2010.

Membrii Garant estimeaza ca statul a pierdut anul trecut 598 mi­lioa­ne de euro numai din neplata ac­cizei. Dascalu a adaugat ca in interva­lul 2003-2010 bugetul de stat a pierdut din accizele la alcool si bauturi al­coolice 3,3 miliarde de euro, la care se adauga alte 1,2 miliarde de euro, pier­deri din TVA. Astfel, rezulta ca bu­getul a inregistrat o gaura totala de 4,5 miliarde de euro, ca urmare a pie­tei negre a alcoolului, in ultimii sapte ani.

In aceste conditii, rand pe rand, so­cietatile de profil care platesc co­rect taxele catre stat s-au inchis si au lasat fara locuri de munca 7.000 de oa­meni. 'Numarul membrilor pa­tro­natului Garant, care genereaza 99% din vanzarile legale, s-a redus de la 150, in perioada 2002-2003, la 23. Totodata, in aceasta perioada, nu­ma­rul fabricilor de spirtoase a scazut de la 140 la 7', a declarat Das­ca­lu. Pentru a preintampina noi fali­men­te, reprezentantii Garant au ce­rut ins­titutiilor statului sa ia masuri im­po­triva companiilor din domeniu care fac evaziune fiscala, insa aceste fir­me isi vad in continuare de treaba nestingherite. Mecanismul utilizat de 'baieti destepti' din industria alcoolului presupune acumularea de datorii la plata accizelor si autoprovocarea insolventei, lichidarea sto­curilor prin vanzarea sub pretul ac­ci­zei, obtinerea ulterioara a au­to­rizatiei de antrepozit fiscal autorizat pe alta firma, repetarea procesului eva­­zionist pe o alta societate, ob­ti­nerea de banderole fiscale in compli­citate cu angajati din administratiile fiscale.

In aceste conditii, patronatul a avansat mai multe propuneri pentru combaterea evaziunii, printre care se numara cresterea eficientei controalelor in verificarea comertului ilegal, respectarea procedurii de acordare a banderolelor fiscale si masuri legislative foarte dure privind vanzarea produselor sub costuri si fara colectarea accizelor sau a celorlalte taxe, inclusiv pentru distribuitori si punctele de desfacere.

In plus, Garant solicita modifica­rea si imbunatatirea legislatiei privind insolventa si evidentierea de ANAF a accizelor pe categorii de produse.

×
Subiecte în articol: economia