x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exclusiv: Electrica ar putea deveni acţionar la Oltchim, prin conversia creanţei de 130 milioane de euro

Exclusiv: Electrica ar putea deveni acţionar la Oltchim, prin conversia creanţei de 130 milioane de euro

de Daniel Ionaşcu    |    17 Ian 2012   •   17:07
Exclusiv: Electrica ar putea deveni acţionar la Oltchim, prin conversia creanţei de 130 milioane de euro

Electrica ar putea deveni actionar la Oltchim, prin conversia datoriei de 130 de milioane de euro pe care combinatul valcean le are la furnizorul de energie, au declarat pentru Jurnalul National surse din sistemul energetic.

“Oltchim poate trece la CEZ, care este furnizor de ultima instanta, sau la alt furnizor – Electrica Furnizare – ce va fi privatizat conform scrisorii convenite cu Fondul Monetar International. De asemenea, Electrica analizeaza vanzarea creantei si conversia de actiuni', au spus sursele.

Reprezentantii Oltchim sunt convocati la discutii alaturi de cei ai Electrica si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), au mai aratat sursele. Oficialii ANRE sunt convocati sa se pronunte asupra legalitatii oricarei variante alese, in conditiile in care ordinul 88/2009 al institutiei reglementeaza schimbarea furnizorului de energie electrica.

Romania si-a asumat in scrisoarea de intentie semnata cu FMI ca Electrica sa nu mai aiba dreptul de a furniza energie, aceasta prerogativa fiind preluata integral de catre subsidiara Electrica Furnizare, creata din fuziunea filialelor de furnizare Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord.

Contractul de livrare a electricitatii catre Oltchim a fost semnat in 2008, pe perioada nedeterminata.

Cele doua companii au agreat anul trecut un grafic de esalonare a datoriilor, valoarea unei transe lunare fiind de aproape un milion de euro.

Ambele companii sunt detinute de stat, prin Ministerul Economiei. Atat Oltchim, cat si Electrica Furnizare vor fi privatizate in acest an.

×
Subiecte în articol: electrica