x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exclusiv: Hidroelectrica va scoate pe OPCOM 1,8 TWh din producţia de energia pe 2013

Exclusiv: Hidroelectrica va scoate pe OPCOM 1,8 TWh din producţia de energia pe 2013

de Daniel Ionaşcu    |    18 Oct 2012   •   17:02
Exclusiv: Hidroelectrica va scoate pe OPCOM 1,8 TWh din producţia de energia pe 2013
Sursa foto: VICTOR STROE / INTACT IMAGES

Hidroelectrica va scoate la licitaţie pe OPCOM 30 de pachete care totalizează 1,8 TWh din energia disponibilă pe  2013, la un preţ de 220 lei/MWh, a declarat pentru Jurnalul Naţional Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Anual o cantitate de 7,4 TWh se va tranzacţiona pe piaţa liberă. Vor fi în total 43 TWh până în 2018, ceea ce înseamnă venituri suplimentare de un miliard de euro", a afirmat Borza. El a spus că producătorul de stat nu va răspunde la cererea de energie depusă de ArcelorMittal pe OPCOM şi a caracterizat oferta drept "neserioasă". ArcelorMittal a depus o cerere pentru 2,6 TWh cu data de livrare între 1 noiembrie 2012 şi 31 octombrie 2014. Preţul este calculat printr-o formulă complicată, la fel ca la oferta depusă în primăvară. Dacă se face calculul, preţul variază între 170 şi 180 lei/MWh, sub nivelurile la care se tranzacţionează acum energia.

Hidroservurile vor fuziona, Apele Române preiau o serie de investiţii începute

Borza a mai spus că decizia Curţii de Apel de a respinge recursurile "băieţilor deştepţi" este "corectă din punct de vedere juridic şi istorică din punct de vedere economic".
"Hidroelectrica îşi vede de drumul ei, se implementează măsuri de eficientizare", a completat el. Până acum în insolvenţă s-au renegociat 412 contracte, rezultând reduceri de costuri de 90 de milioane de euro. El a mai spus că în perioada următoare se va promova un act normativ prin care cele opt Hidroservuri să fuzioneze într-o singură companie deţinută de Hidroelectrica. De asemenea, investiţiile cu caracter energetic secundar vor fi trecute la Apele Române şi Ministerul Agriculturii "să se spele pe cap cu ele". Borza a argumentat că în ultimii zece ani s-au investit 3,5 miliarde de euro de către Hidroelectrica iar sistemul energetic a dobândit doar 150 MW în plus.

El a mai spus că în cazul în care reorganizarea va fi de succes, speră ca decizia de intrare în insolvenţă să fie urmată de toate companiile de stat. "Insolvenţa este cea mai bună metodă rapidă pentru eficientizarea unei companii."

×
Subiecte în articol: hidroelectrica licitatie